Начало  > Медицинска информация за лекари

Медицинска информация за лекари

Непоносимост към лактоза
Непоносимост към лактоза

Лактозата (млечна захар) е дизахарид, съдържа се в много храни и обикновено се разгражда до компонентите си галактоза и глюкоза в тънкото черво от ензима лактаза. Само тези монозахаридни молекули могат да се...

Непоносимост към фруктоза
Непоносимост към фруктоза

При непоносимостта към фруктоза също трябва да се прави разлика между генетично обусловен недостиг на ензим ( наследствена непоносимост към фруктоза, HFI ) и дефект в транспорта на фруктозата ( нарушена абсорбция на...

Непоносимост към хистамин
Непоносимост към хистамин

Клиничната картина на хистаминовата непоносимост (HIT) се характеризира с нива на хистамина, надвишаващи прага на поносимост на пациента. Състоянието е резултат от недостиг на хистамин-разграждащия ензим диамин...

Алергии тип 1 и тип 4
Алергии тип 1 и тип 4

Алергия от 1-ви тип Хранителни алергии Алергията е дисфункция на имунната система със засилен имунен отговор срещу безопасни чужди вещества. Въпреки това терминът алергия не се използва за всички форми на...

Псевдоалергии
Псевдоалергии

Непоносимост към хранителни добавки Хранителните добавки биват оцветители, консерванти, антиоксиданти, желиращи агенти и сгъстители, овкусители и подсладители. При индивидуална свръхчувствителност някои от тези...

Автоимунни заболявания
Автоимунни заболявания

Цьолиакия Цьолиакията е автоимууно заболяване , което се отключва от глутен, а той се съдържа в много видове зърнени храни (пшеница, ръж, ечемик и т.н.). Болестта се развива при генетично предразположени лица и...

Синдром на пропускливите черва
Синдром на пропускливите черва

Пропускливи черва – следствие и причина за непоносимост към храни Чревният епител е изложен всекидневно не само на компонентите на храните, а и на бактерии с потенциал за активиране на имунната система,...

Парадоксално повишаване на Сърдечно-съдовия риск от фитостероли
Парадоксално повишаване на Сърдечно-съдовия риск от фитостероли

Противно на първоначалните очаквания, скорошни проучвания показаха, че повишените нива на фитостероли в кръвта увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Според изследване на Университета в Мюнстер високите...