Щитовидната жлеза

Какво се случва когато тази жлеза не работи достатъчно?

Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която се разполага в предната долна част на шията. На някого е заприличала на щит, заради което на български е щитовидна жлеза. Латинското име на жлезата е glandula thyroidea, поради което произведените от жлезата хормони, се наричат от лекарите тиреоидни или щитовидни.

Предназначението на тази жлеза е да произвежда хормони, които регулират използването на енергията от тялото, а също и поддържане на топлината на тялото. Следователно тези хормони въздействат на целия организъм. Хормоните на щитовидната жлеза участват в регулиране функцията на мозъка, сърцето, мускулите и много други важни органи. Увеличените или понижените нива на тези хормони водят до сериозни нарушения във функцията на всички тези органи. 

Какво е хипотиреоидизъм?

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, човек изпада в състояние наречено хипотиреоидизъм.

Това състояние се среща много по-често при жените, особено във възрастта над 50 години. Това не означава, че хипотиреоидизмът е болест само на жени над 50. Състоянието се среща и при мъже, при по-млади жени, а също и при малки деца.

Какви могат да бъдат симптомите на хипотиреоидизма?

Отпадналост, напълняване, изтръпване или мравучкане в ръцете, като и много типичното за състоянието усещане, че Ви е постоянно студено. Това са най-честите субективни симптоми, които обаче могат да бъдат незабелязани в продължение на години, тъй като настъпват бавно и хората ги отдават на други причини.

Има и външни промени, като специфичен вид на кожата и косата, които опитните лекари биха различили, но в тези случаи състоянието не е от скоро. Не е задължително да се появи и т.нар. „гуша“, а много често появата и се прикрива от напълняването.

Какви последствия може да има хипотиреоидизма?

Ако не се лекува, намалената функция на щитовидната жлеза може да доведе до сериозни увреждания на много органи и системи в организма на човек.  Степента на увреждане зависи от тежестта на болестта и времето, през което е останала нелекувана.

Поява на гуша. Когато нивата на щитовидни хормони в организма са твърде ниски, една друга жлеза – питуитарната, дава сигнал за разрастване на щитовидната жлеза, за да може да произведе повече хормони. Резултатът е появата на характерното подуване в долната част на шията, което оставено без лечение, може да бъде сериозен проблем, освен че е козметичен дефект.

Промени в метаболизма. Без лечение хипотиреоидизмът води до забавяне на метаболизма. Бавният метаболизъм води до увеличаване на телесното тегло, а също така и до други симптоми и лабораторни отклонения. Почти всяка клетка и тъкан в тялото ни зависи от метаболизма и следователно страда от ниските нива на щитовидни хормони. Проявата на това са симптомите, като отпадналост, отслабване на мускулите забавяне на говора, запек, трудно поддържане на телесната температура, високи нива на холестерола.

При по-напреднало и запуснато заболяване, забавеният метаболизъм води и до задържане на течности, видимо като отоци около глезените, оток на клепачите, задебеляване на езика до степен да затруднява дишането по време на сън.

Промени в кожата и косата. Ако не бъде лекуван, хипотиреоидизмът води до специфична за състоянието грубост на кожата. Косата става суха, чуплива и опада. Засягат се дори и веждите. Кожата може да добие жълтеникав или оранжев оттенък.

Проблеми с кръвосъсирването. Ниските нива на хормони на щитовидната жлеза намалява способността на кръвта да се съсирва, което може да е съпроводено с по-обилно кървене по време на менструация.

Сексуални и репродуктивни проблеми. Освен, че жените имат неприятно обилни менструации, при хипотиреоидизъм може да се наблюдава и нередовен цикъл и загуба на желание за секс. Способността за забременяване е силно потисната при ниски нива на тиреоидни хормони.

При липса на лечение, хипотиреоидизмът по време на бременността може да доведе до вродени аномалии у плода.

Ако жена знае, че има нарушена функция на щитовидната жлеза, тя трябва да информира лекаря си за планирана бременност или ако такава вече е настъпила. Много жени си мислят, че трябва да спрат лечението си по време на бременността, но това е напълно погрешно и носи огромен риск за бебето.

Проблеми с централната нервната система. С ниски нива на тиреоидни хормони, хората губят способност за бързи преценки на ситуацията и имат трудности с взимането на решения и шофиране. Много пациенти съобщават, че се чувстват, „като в мъгла“.  

Много често се проявява депресия, за която по-неопитните лекари назначават лекарства, без да са проверили нивата на хормоните.

Периферната нервна система също се засяга. Натрупването на течност в тъканите води до повишено налягане върху периферните нерви и постоянното им увреждане. Това води до състояние, наречено периферна невропатия. Именно периферната невропатия предизвиква симптоми, като изтръпване на ръцете, мравучкане, мускулна слабост  и повишена чувствителност при допир. 

Така нареченият синдром на карпалния канал е честа проява на периферната невропатия при хипотиреоидизъм и при липса на друга очевидна причина, пациентите, които се появяват при лекаря с този синдром, би трябвало да получат назначени лабораторни изследвания за нива на тиреоидните хормони.  

Увреждане на сърцето. В добавка към повишените нива на холестерола, които сами по себе си носят повишен риск от миокарден инфаркт, нелекуваният хипотиреоидизъм води до забавяне на сърдечната дейност. Силата на сърдечния мускул също намалява. Може да се  стигне до проява на сърдечна недостатъчност.

Затруднено дишане. Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до слабост на дихателната мускулатура и да се проявяват симптоми на задух и невъзможност за поемане дълбоко на въздух. При комбиниране със сънна апнея проблемите стават по-сериозни.

Как се поставя диагнозата?

Хипотиреоидизмът може да не бъде разпознат веднага, тъй като симптомите му наподобяват други състояния и когато човек не се консултира с опитен интернист или специалист ендокринолог, който е виждал достатъчно пациенти в практиката си, диагнозата може и да закъснее.  Лекарите се ориентират по комбинация от характерни симптоми и признаци, като грубост на кожата, ускорено падане на косата, необяснимо напълняване и дрезгавост на гласа.

ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ХИПО-ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА СА ЛАБОРАТОРНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.

Какви са причините за поява на хипотиреоидизъм?

Причините за потисната функция на щитовидната жлеза са разнообразни, но много често става въпрос за автоимунно заболяване. При автоимунните заболявания, собствената имунна система на човека произвежда протеини, които атакуват и унищожават негови здрави тъкани, като клетките на щитовидната жлеза, например. Болестта на Хашимото и подобните и състояния са много честа причина за хипотиреоидизъм.

Други причини са свързани с хирургическо отстраняване на част от жлезата при отстраняване на възли, лъчетерапия по повод тумор в щитовидната жлеза, както и приема чрез храната на твърде много или твърде малко йод. Трябва да знаете, че безконтролното и безпричинно взимане на добавки с йод може да предизвика автоимунен процес, засягащ щитовидната жлеза.

Някои лекарства, давани по повод други заболявания, могат да потиснат функцията на щитовидната жлеза и да доведат до ниски нива на хормоните в кръвта. Отдавна са известни ефектите на литий-съдържащите лекарства, назначавани при депресия и други психични заболявания. Кардиолозите знаят за ефекта на продължителното лечение с амиодарон, лекарство често прилагано при лечението на аритмии. Потискащ ефект върху щитовидната жлеза имат и лечението с интерферон алфа или интерлевкин.

Може ли да се предпазим от поява на хипотиреоидизъм?

Нищо не можете да направите срещу проявата на автоимунно заболяване. Причината за появата на тези заболявания, не е известна. Човек не може да се предпази напълно и от болестите, които  биха довели до хирургическо отстраняване на част или цялата жлеза. Но, ако болестта се открие рано, чрез необходимите лабораторни изследвания и разпознаването на симптомите, човек може да живее напълно пълноценно с наличните средства за лечение. Най-често болестта, водеща до хипотиреоидизъм не може да бъде излекувана, но чрез прилагането на заместващо лечение, под добър лабораторен контрол, симптомите изчезват, а рискът от последващи усложнения става намалява.  

Как се лекува хипотиреоидизма?

От гледна точка на лечението, това толкова неприятно и дори опасно състояние, се повлиява сравнително лесно. Когато е възможно, отстраняването на причината води до намаляване на проявите на хипотиреоидизъм. Дори и дане може да се премахне напълно, пациентите с ниски нива на хормоните, приемат заместващо лечение със синтетични хормони на щитовидната жлеза. Понякога не е лесно да се установи подходящата доза и се налага промяна в дозите на лекарствата, но скоро се стига до правилното лечение.

Важно е да знаете, че хората, при които се налага заместително лечение, трябва да проследяват редовно състоянието си и да се придържат към назначената терапия, за да избегнат усложненията на болестта.