Лимфоцитният трансформационен тест (ЛТТ) се базира на принципа на антиген/алерген- специфично индуциране на клетъчното делене на лимфоцитите след контакт със съответния антиген. Позитивната реакция при ЛТТ открива антиген-специфични лимфоцити (паметови клетки, които вече са се срещали с дадения антиген) в серума на изследвания.
ЛТТ е доказан и валидиран метод за лабораторна диагностика на алергични реакции от забавен тип към храни. Използват се пречистени алергени, които в ин витро условия водят до алерген-индуцирано клетъчно делене. Позитивният резултат доказва специфични Т-лимфоцити в кръвообращението.
Съдържание
Цел на изследването
ЛТТ храни се използва при хранителни алергии, които не се дължат на специфични IgE антитела и неалергични причини като целиакия, лактозна непоносимост или хистаминов интолеранс. Около 50% от алергиите към храни се дължи на реакция на свръхчувствителност от забавен тип.
Тестът позволява изследване на алергия към различни храни. Например:
- месо – свинско, пилешко, пуешко, агнешко, патешко, гъше;
- риба – пъстърва, змиорка, камбала, сьомга, треска, риба тон, херинга;
- морски дарове – омари, скариди, морски език;
- зърнени храни – пшеница, ечемик, ръж, овес, ориз, шпелта, соя, царевица;
- храни за мозъка – черен чай, хмел, какао, кафе, бирена мая;
- мляко и млечен протеин- алфа – лакталбумин, казеин, бета- лактоглобин, биволски серумен албумин;
- ядки – фъстъци, орехи, лешници, бразилски орех, шамфъстък, бадеми, кашу;
- плодове – ябълка, круша, ягода, праскова, грозде;
- цитрусови плодове – портокал, грейпфрут, лимон, ананас, мандарина, авокадо, киви, банан;
- подправки – чесън, кориандър, червен пипер, черен пипер, ванилия, канела, анасон;
- зеленчуци – грах, морков, картоф, карфиол, целина, аспержи, спанак, домат, лук;
- кокоши яйца – яйчен жълтък, яйчен белтък;
- хлебна мая;
- никел – чест замърсител на храни.
Кога да направя това изследване?
Хранителен интолеранс от забавен тип винаги трябва да се взема предвид при някои състояния и симптоми като:
- реакции, които се появяват няколко часа след консумация и отшумяват бавно в продължение на няколко дни или по-дълго;
- кожни промени като екзема;
- оплаквания от храносмилателната система;
- болки по мускулите;
- болки в ставите.
Подготовка преди изследване
Не е необходима специална подготовка от страна на пациента.
Изследвана проба
Венозна кръв.
Метод на изследване
Използва се методът на лимфоцитна трансформация чрез алерген-специфично стимулиране на клетъчното деленето на лимфоцитите и включване на радиоактивен нуклеозид (тимидин) в клетъчната ДНК.
Референтни стойности
Интензивността на реакцията ЛТТ се представя като индекса на стимулиране (SI).
Интерпретация на резултатите:
Според референтните стойности на SI се определя сенсибилизацията към съответния хранителен алерген.
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Време за резултати (делнични дни) Цена Поръчай
Инфо Научи повече:
Източници:
IMD-Berlin, The Lymphocyte Transformation Test (LTT) in immune function testing, Pathogen Testing, Allergy Testing, Dental and Implant Material, Food; p. 36 – 49