Еякулацията – Може ли да повлияе на риска от рак на простатата?

Медицинска информация

еякулацията

Как мъжете да бъдат здрави?

В месеца, посветен на психичното здраве и превенцията на самоубийствата при мъжете, рака на простатата и рака на тестисите, Ви предлагаме този любопитен материал за най-важните фактори, влияещи на мъжкото здраве. Може ли еякулацията да повлияе на риска от поява на рак на простатата?

Причините, които могат да повлияят здравето на мъжете, са многобройни и сложни:

 • Липса на осведоменост и разбиране за здравословните проблеми, пред които са изправени мъжете;
 • Мъжете не обсъждат открито здравето си и как се чувстват;
 • Нежелание да се предприемат действия, когато мъжете не се чувстват физически или психически добре;
 • Мъжете често участват в рискови дейности, които застрашават здравето им;
 • Стигми около психичното здраве.

Нещо повече – мъжете са с 24% по-малко склонни от жените да посетят лекар, дори когато имат оплаквания. Затова по време на месец Movember, ние от Лаборатории Синево се присъединяваме към призива за запазване и поддържане на мъжкото здраве, а именно:

 • Намалена смъртност от рак на простата, рак на тестисите и самоубийство при мъжете;
 • Мъжете, живеещи с рак на простатата или тестисите, да бъдат физически и психически добре;
 • Мъжете и момчетата да са информирани как да запазят психичното си здраве и кога и какви действия да предприемат, ако почувстват, че имат проблем;
 • Мъже и момчета с психични проблеми да не бъдат дискриминирани.
ИзследванеЦенаПоръчай

Може ли сексът и мастурбацията (еякулацията) да повлияят на риска от поява на рак на простатата?

Ето един здравен съвет, който е научно подплатен –  изследванията показват, че колкото по-често мъжете еякулират, толкова по-малко вероятно е да имат заболяване. Така че, драги мъже, правете повече секс и може да намалите шансовете си да развиете рак на простатата.

През последните години се натрупаха все повече доказателства за връзка между еякулацията и по-ниския риск за поява на рак на простатата. Голямо проучване от 2016 г., обхващащо 32 000 мъже в продължение на 18 години, установи, че мъжете, които имат поне 21 пъти месечно секс, мастурбация или т.нар. „мокри сънища“ са с около 20% по-нисък шанс за рак на простатата в сравнение с тези, които са с активност 4 до 7 пъти месечно. Това наблюдение е потвърдено в няколко възрастови групи. Проучването заключава, че колкото повече мъже еякулират за един месец, толкова по-малка е вероятността да получат рак на простатата.

Защо еякулацията може да помогне на здравето на простатата?

Експертите не са сигурни. Някои вярват, че може да се изхвърлят вредни вещества, които са натрупани в спермата. От друга страна, въпреки че изследванията са обещаващи, все още има много неизвестни. Засега се знае, че двете неща са свързани, но е възможно е мъжете, които са сексуално по-активни, да имат други здравословни навици, които намаляват шансовете им да се разболеят от рак на простатата. Също така, изглежда, че еякулацията не предпазва от най-злокачествените видове рак на простатата или напреднали такива. Експертите все още нямат категоричен отговор на тези данни.

Все още не е ясно и дали има разлика между еакулацията по време на секс срещу тази при мастурбация, тъй като са установени различия в състава на спермата, включително концентрацията на някои вещества.

Не всички проучвания са открили полза. Някои по-малки проучвания не показват същите добри резултати. Някои изследователи се чудят дали възрастта на мъжа може да повлияе тази зависимост. Рецепта „правете повече секс“ не може да бъде изписана, но тъй като мастурбацията и безопасният секс вероятно няма да Ви създадат здравословни проблеми, няма да си навредите да ги правите по-често. Защото фактори като възраст и фамилна обремененост не могат да бъдат променяни, докато сексът може да бъде увеличен. Това е работа, която много мъже са готови на драго сърце да поемат.

Кои са всички фактори, които повишават риска Ви за рак на простатата?

 • Испански или афроамерикански произход
 • Напреднала възраст
 • Имате повече от един роднина от първа степен (баща, син или брат), който е имал рак на простатата, включително роднини от три поколения от страна на майка или баща на семейството.

Панел за наследствен рак на простатата

 

 • Били сте диагностицирани с рак на простатата, когато сте били на 55 години или по-млади.
 • Били сте диагностицирани с рак на простатата, а други членове на вашето семейство са били диагностицирани с рак на гърдата, яйчниците или панкреаса.

Поради това, че всички мъже са изложени на риск от развитие на рак на простатата, а именно – на всеки 100 мъже около 13 ще развият рак на простатата, а около 2 до 3 мъже могат да умрат от заболяването, не забравяйте профилактичните прегледи и изследвания.

 

 

chat