Фруктозна малабсорбция

Медицинска информация

Фруктозата е проста захар, съдържаща се в много плодове, сокове, мед и пакетирани храни с подсладители. За разлика от фруктозната нетолерантност, която се дължи на генетична мутация, фруктозната малабсорбция се причинява от дефект в транспорта на фруктозата.

Фруктозна малабсорбция

Малабсорбцията може да се развие вследствие на увреда на тънкочревния епител от вродена фруктозна нетолерантност, но и също и като самостоятелно заболяване. Във втория случай транспортен протеин, намиращ се в мембраната на тънкото черво, е с ограничен капацитет да пренася, което води до намалена абсорбция на фруктоза.

Така неусвоената фруктоза стига до дебелото черво, където се разгражда от чревните бактерии. Получените ферментационни продукти водят до типичните симптоми на подуване, газове и коремни болки. Фруктозните молекули са осмотично активни и могат да доведат то диария.

Как може да се диагностицира фруктозната малабсорбция?

Водородът, който се образува при ферментацията на фруктозата в дебелото черво, достига до белите дробове чрез кръвообращението. Поради това фруктозната малабсорбция може да бъде диагностицирана чрез водороден дихателен тест.

Преди да се направи този тест е необходимо да се изключи наличието на фруктозна непоносимост, тъй като натоварване с фруктоза може да доведе до животозастрашаващи метаболитни кризи при засегнати пациенти.

Лаборатория Синево е една от малкото лаборатории, които предлагат генетичен тест за фруктозна непоносимост. Чрез теста ни за наследствена форма на фруктозната непоносимост (нетолерантност) може да си провери дали има мутация в ензима, разграждащ фруктозата.

Какви са симптомите на фруктозната малабсорбция?

Най-честите симптоми на фруктозната малабсорбция са следните:

  • подуване на корема;
  • коремни болки след прием на фруктоза;
  • газове;
  • диария.

Кога се налага консултация с доктор?

Препоръчителна е консултация с лекар при наблюдение на горните симптоми след прием на храни, съдържащи фруктоза. Консултация се препоръчва и при продължителна диария с недоказана причина поради риск от развитие на недостиг на важни витамини и елементи.

Кои са причините за това състояние?

Основната причина за развитието на фруктозната недостатъчност е дефект в транспорта на фруктозата. Транспортният ензим, наречен GLUT5, се съдържа в мукозния епител на тънкото черво. Когато има дефект и неговият транспортен капацитет е ограничен, фруктозата не може да се абсорбира от организма. Поради това тя преминава към дебелото черво, където се ферментира и води до споменатите оплаквания.

Какви са рисковите фактори за фруктозната малабсорбция?

Фруктозната малабсорбция може да се предизвика или усложни от различни състояния, засягащи гастроинтестиналния тракт. Примери за такива са бактериалният свръхрастеж в червата, чревни възпалителни заболявания, честият прием на храни с консерванти и стрес.

ИНФО Разбери повече:

Фруктозна непоносимост

Лактозна непоносимост

Глутен и цьолиакия (глутенова ентеропатия)

Какви усложнения могат да се появят при това заболяване?

При пациенти с фруктозна малабсорбция се наблюдава увеличен риск от депресия поради хроничното изчерпване на аминокиселината триптофан. Той е главен компонент в синтезата на серотонин, познат още като хормон на щастието.

Неабсорбираната фруктозата в червата се свързва с триптофана и пречи на неговото усвояване, както и на образуването на серотонин. Фруктозната малабсорбция може да доведе и до недостиг на различни витамини и минерали, особено на фолиева киселина и цинк.

Съществуват ли превантивни мерки за това заболяване?

Докато при фруктозната нетолерантност се препоръчва стриктно избягване на храни, съдържащи фруктоза, при фруктозната малабсорбция хранителният режим може да не бъде толкова стриктен. Въпреки това се препоръчва да не се консумират храни с високо съдържание на фруктоза като ябълки, круши, манго, диня, мед, плодов сок, както и пакетирани храни, съдържащи фруктозата като подсладител. Спазването на този хранителен режим намалява оплакванията и симптомите.

Източници:

chat