Гърда

Медицинска информация

garda

Гърдата представлява издаден, чифтен жлезист орган.

Структура

Намира се пред гръдната област на тялото и е съставена от апокринни жлези. Тя е част от вторичните полови белези при женските индивиди. Гърдите представляват видоизменени потни жлези, които произвеждат мляко при жените. Разположени са пред гръдния кош, на нивото от 3-ро до 5-то ребро.

Женската гърда се състои от две части: тяло и ареола.

 • Тяло. Тялото на органа се състои млечната жлеза, която е прикрепена директно върху повърхността на големия гръден мускул. Жлезата е покрита с тънка и нежна кожа, през която прозират подкожните вени.  Тялото се състои от паренхим и строма. Паренхимът представлява жлезната тъкан, състояща се от млечни жлези и канали през които преминава секретираното мляко. В паренхимът се произвежда млякото, което се извежда по каналчестата система. Стромата представлява дебел слой от съединителна и мастна тъкан, разположен между кожата и жлезния паренхим.
 • Ареола. Ареолата на органа представлява централно разположено кръгло поле от пигментирана кожа. Има диаметър от 1,5 – 10 cm. Цветът на ареолата варира от розов до тъмно кафяв. Тя съдържа голям брой специализирани мастни жлези. Тези жлези, произвеждат мастен секрет, който има за цел да смазва ареолата по време на кърмене. Ареолата и издигащата се в нейния център мамила съдържат мускулни влакна, които ги правят стабилни и им придават по-плътна консистенция. Кожата в областта на ареолата е неравна поради наличието на потни жлези.

Гърдите притежават богато кръвоснабдяване. То се осъществява от вътрешната гръдна артерия. Има богата инервация от разклонения на междуребрените нерви. Гърдите могат да имат най-различна форма, размери и плътност. При различните жени се наблюдават съществени различия и в самите мамили.

Функция

Основната физиологична функция на гърдите е производството на кърма (мляко) и осъществяването на процеса на кърмене на новороденото. По време на бременността гърдите увеличават своя размер. Ареолата потъмнява и се разширява. Мамилите набъбват. Обикновено няколко дни след раждането млечните жлези набъбват. Те стават твърди и напрегнати. Тези промени показват започването на млечната секреция от жлезите.  Този процес се нарича лактация. Представлява физиологичен процес, при който се образува и отделя мляко от млечните жлези. Тя се регулира по нервно-хормонален път чрез хормоните пролактин, окситоцин, тиреотропин и инсулин.

Заболявания на гърдата

 • Инфекциозни заболявания. Най-често срещаното инфекциозно заболяване е лактационният мастит. То e често усложнение през лактационния период. Инфекцията се причинява в 80% от случаите от златистият стафилокок (стафилококус ауреус), след нараняване на зърното и последваща инвазия от микроорганизмите. Основните белези са млечният застой, травмирането на гърдата, отокът, зачервяването, болката. Те се дължат на бързото развитие на инфекциозния причинител.
 • Доброкачествени образувания на млечната жлеза.

Най-често срещаното доброкачествено заболяване на млечните жлези е фиброкистозната мастопатия. Нарича се още фиброкистозна болест. Заболяването е характерно за над 50% от жените в различна възраст. Характеризира се с налобеност на гърдата, при палпация съществува усещане за уплътняване и бучки, които може да са болезнени. Те се дължат на образуването на кисти, изпълнени с течно съдържимо и зони на уплътнение.

 • Злокачествени образувания на млечната жлеза.

Рак на гърдата. Представлява карцином, който води началото си от клетките на млечната жлеза. След ракът на кожата, ракът на гърдата е вторият по честота рак, диагностициран при жени в Съединените щати. Ракът на гърдата може да се появи както при жени, така и при мъже, но той е много по-често срещан при жените. Бива няколко вида според местоположението му и хистологичния му строеж: ангиосарком, дуктален карцином, инвазивен лобуларен карцином, рак на гърдата при мъже и Болест на Пейджет. Болестта на Пейджет представлява карцином на гърдата, който обхваща зърното (мамила) и ареолата. Това е рядка форма на рак на гърдата. Среща се предимно при жени над 50 години, но може да се открие и при мъже.

ИзследванеЦенаПоръчай

Изследвания при заболявания на гърдата

 • Лабораторни изследвания:
  • Изследване на пълна и диференциална кръвна картина (ПКК, ДКК)
  • Изследване на възпалителни маркери – скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-реактивен протеин (CRP)
 • Хормонални изследвания:
  • Изследване на ниво на естрогени в кръвта: естрон, естрадиол и естриол
  • Изследване на ниво на прогестерон в кръвта
  • Изследване на ниво на пролактин в кръвта
  • Изследване на туморни маркери за рак на гърдата. Изследва се туморния маркер СА 15-3. Повишаване на нивото на CA 15-3 говори за наличие на злокачествено новообразувание на гърдата, тъй като този маркер при здрави индивиди рядко е извън границите на нормата.
ИзследванеЦенаПоръчай
 • Инструментални изследвания:
  • Биопсия на млечна жлеза. Представлява инвазивно изследване, при което се взема малко количество жлезна тъкан, предназначена за микроскопско изследване и анализ.
 • Образни изследвания.
  • Мамография. Представлява медицинска процедура, използваща нискочестотни рентгенови лъчи за изследване на гърдите за диагностика на заболявания. Изследването се провежда с цел ранно установяване на рак на гърдата или с цел диагностициране на всички аномалии, установени по време на скрининговото изследване.
  • Ехография на млечна жлеза. С помощта на ехограф се оглежда и оценява големината, формата и структурата на компонентите на гърдата.
  • Фасова рентгенография на гръден кош
  • Компютърна томография (КТ) на гръден кош с или без контрастна материя. Високоинформативно образно изследване. Позволява да бъде огледана, анализирана в детайли формата, големината и структурата на гръдните органи и в частност на гърдите.
  • Ядреномагнитен резонанс на гръден кош. Високоинформативно образно изследване. Позволява да бъдат огледани, анализирани в детайли форма, големина, местоположение и структура на гръдните органи и в частност на гърдите.

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

СИМПТОМИ И ПРЕВЕНЦИЯ НА РАК НА ГЪРДАТА

Рак на гърдата

Наследствен рак на гърдата / гинекологичен раков панелa

Панел наследствен рак на бъбрека

Източници:

https://www.mayoclinic.org/departments-centers/breast-clinic/sections/tests-procedures/orc-20459470
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-biopsy/doctors-departments/pdc-20384813

chat