Храносмилане

Медицинска информация

Храносмилането е процесът на обработване на храната в различните части на гастроинтестиналния тракт. Хранителните вещества се разграждат на по-малки, които могат да бъдат усвоени от организма. Остатъците от храносмилателния процес, както и неусвоените частици и микроорганизми, се изхвърлят от тялото чрез фекалните материи при дефекация.

Тестът за храносмилане изследва фекални материи и помага за диагностицирането на различни заболявания, влияещи върху гастроинтестиналния тракт.

Цел на изследването

Тестът за храносмилане има за цел откриването на заболявания на гастроинтестиналния тракт, черния дроб и панкреаса. Чрез него може да се докаже наличието на инфекции и паразити, често симптом за бактериален свръхрастеж или дисбиоза. Тестът помага и за откриването на окултни кръвоизливи, които са често свързани с колоректален карцином. Освен това той служи и за оценка на абсорбцията на нутриенти в храносмилателния тракт, което може да помогне в диагностицирането на малабсорбционния синдром.

Кога да направя това изследване?

Изследването може да бъде назначено от лекуващия лекар при съмнения за проблеми в храносмилането или други гастроинтестинални нарушения. Някои от симптомите за храносмилателни смущения са:

  • продължителна диария без ясна причина;
  • загуба на тегло при нормално хранене;
  • промяна във формата, цвета или мириса на фекалните маси.

ИНФО Разбери повече:

Глутен и цьолиакия (глутенова ентеропатия)

Подготовка преди изследване

Вземането на фекални материали за теста за храносмилане изисква специална диета, която може да е назначена от лекуващия лекар или от лабораторията. Такава пробна диета е следната: 72 часа преди събирането на материала се препоръчва ежедневните хранения да се състоят от 50-60 грама масло (50-150 грама мазнини на ден), 100-200 грама червено месо, 500 мл. мляко, 200-300 грама картофи, 100 грама хляб и въздържание от алкохол. За деца се препоръчва постоянна диета, която включва достатъчно количество мазнини и червено месо.

Освен това в продължение на една седмица преди събиране на материала се препоръчва да не се използват барий, бисмут, магнезиеви препарати и лаксативи. Не трябва да се използват супозитории.

Събирането на фекални материали се извършва в специални контейнери, наречени копроколектори. Те могат да се вземат от лабораторията. Препоръчва се да се уринира преди вземането на пробата, за да не се смеси материалът с урина.

В контейнера се слагат фекални материи с размер на фъстъчено зърно, препоръчително взети от три различни места на фекалната маса. Важно е да се предотврати замърсяването на пробата, затова е нужно да се избягва нейният контакт с урина, тоалетна хартия и други субстанции. Пълният копроколектор трябва да се занесе в лабораторията възможно най-бързо.

Проба

  • фекални материи

Метод

  • микроскопски оглед, химичен анализ и микробиологично изследване

Интерпретация на резултатите

Абнормните резултати могат да са свързани с промяна в цвета на фекалната материя (черен, червен, бял, жълт, зелен), във физичните й свойства (течна или много твърда), както и в свойствата й (съдържа кръв, слуз, гной, несмлени вещества, бактерии, вируси). Признак за смущения са ниските нива на храносмилателните ензими като трипсин и еластаза, както и високите нива на захари и мазнини.

ИНФО Разбери повече:

Хистаминова непоносимост – Изследване на ензим ДАО (DAO)

Фруктозна непоносимост

Фруктозна малабсорбция

Източници:

chat