Кожа – Структура, функции, заболявания и изследвания

Медицинска информация

кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Площта й е 1,5-2 м2 и е с дебелина 2 мм. Кожата е предпазната покривка на човешкото тяло. Тя защитава от проникване на микроорганизми и други частици от околната среда, топлинни въздействия, светлина и наранявания. Също така кожата участва в регулацията на телесната температура, част е от системата на осезанието, резервоар е на вода, масти и вит. D.

Структура

Кожата се състои от три слоя, които се различават по устройство, дебелина, издръжливост и функция.

Епидермис

Най-външният слой на кожата има пет диференцирани слоя. Дебелината му е около 0,1 мм, или колкото лист хартия, но може да бъде по-дебел в някои зони. Осигурява водоустойчива защита и от него зависи цвета на кожата. Обновява се на всеки 28 дни като най-старите клетки, намиращи се на повърхността, се отлюспват и падат. На тяхно място се появяват нови клетки, които се произвеждат в най-долния слой на епидермиса и постепенно се изместват нагоре от новообразувалите се клетки. В най-долния слой на епидермиса се произвежда и меланинът – пигментът, който придава цвят на кожата. Този меланин се натрупва в кожните клетки и мигрира заедно с тях до повърхността на епидермиса. Функцията на меланина е да пази кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Дерма

Намира се под епидермиса и се състои от здрава съединителна тъкан. В нея се намират свободни нервни окончания (част от сетивните системи) космените фоликули, мастните и потните жлези.

Хиподермис

Намира се под дермата. Състои се от мастна и съединителна тъкан.

Функции

Кожата има следните функции:

 • Защитна – защитава тялото от ултравиолетова радиация, загуба на вода, проникване на микроорганизми и механични травми;
 • Сетивна – усещане за допир, натиск, болка и температура;
 • Терморегулаторна – съхраняване или освобождаване на топлина в зависимост от телесната температура;
 • Имунологична – кожата е част от имунната система;
 • Секреторна – отделяне на себум (секрет от мастните жлези);
 • Хормонална – производство на вит.

Заболявания

Кожните заболявания са често срещани и пренебрегвани от голяма част от медицинската общност, защото повечето от тях не застрашават живота и не водят до инвалидност:

 • Обрив: Почти всяка промяна във външния вид на кожата може да се категоризира като обрив. Повечето обриви са предизвикани от обикновено механично раздразнение, но могат и да бъдат симптом на заболяване.
 • Дерматит: кожно възпаление;
 • Екзема: Кожно възпаление, причиняващо сърбящ обрив. Най-често е причинен от хиперактивност на имунната система;
 • Псориазис: автоимунно заболяване, което може да причини различни по вид обриви. Най-честата му проява е появата на сребристи люспи. Псориазисът може да засегне и опорно-двигателната система, причинявайки инвалидизиращ псориатичен артрит;
 • Акне: най-често срещаното кожно заболяване. Засяга над 85% от човешката популация;
 • Розацеа: Хронично кожно заболяване, причиняващо червен обрив по лицето.
 • Кожен абсцес: локализирана кожна инфекция със събиране на гной, която трябва да се евакуира;
 • Меланом: Най-опасният вид рак на кожата;
 • Базоцелуларен карцином: Най-често срещаният вид кожен рак. Има бавна прогресия;
 • Плоскоклетъчен карцином: Обикновено се появява на места, изложени на слънчева светлина. Може да започне като рана, която не заздравява или новопоявило се кожно образувание.

Изследвания

Извършването на диагностични изследвания се налага, когато причината за появата на дадено кожно заболяване не може да се определи чрез обикновен оглед. Такива изследвания са: тестовете за алергии, биопсията, огледът под светлина на Ууд, тестуването на Цанк, дерматоскопията. От раните по кожата може да се вземе секрет с тампон и да се изпрати за микробиологично изследване.

Ако кожните промени са проява на системно заболяване, кръвните изследвания също могат да бъдат полезни: пълната кръвна картина, биохимичните изследвания на бъбречната и чернодробната функция, кръвната захар, както и специфичните изследвания за хепатит, ХИВ и сифилис.

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

Рак на кожата – меланом и XP-асоцииран рак

Панел наследствен рак на кожата (xp-асоцииран)

Източници:

 1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin#1
 2. https://training.seer.cancer.gov/melanoma/anatomy/
 3. https://www.nuskin.com/en_ZA/corporate/company/science/skin_care_science/skin_anatomy_andphysiology.html
 4. https://dermnetnz.org/topics/dermatological-investigations-and-tests/
 5. https://www.msdmanuals.com/en-kr/professional/dermatologic-disorders/approach-to-the-dermatologic-patient/diagnostic-tests-for-skin-disorders
chat