СИМПТОМИ И ПРЕВЕНЦИЯ НА РАК НА ГЪРДАТА

Медицинска информация

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по света и се увеличава особено в развиващите се страни, където по-голямата част от случаите се диагностицират в късен стадий.

В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата продължава да се увеличава. Над 4000 жени годишно се диагностицират, а при 1200 от тях изходът не е благоприятен.
Ние в Синево вярваме, че превенцията е по-лесна от лечението и че навременната диагностика е най-важният фактор за успешното лечение.

 

Synevo breast cancer prevention

Октомври е световен месец за борба с рака на гърдата, но той е около нас по всяко време и трябва да се научим, да научим приятелките си, майките и дъщерите си да разпознават симптомите и да се изследват навреме.

Кога да потърсим лекарско мнение и последваща диагностика:

1. Промени в текстурата на кожата

Ракът на гърдата може да причини промени и възпаление в кожните клетки, което може да доведе до промени в текстурата. Примери за такива промени са лющеща се кожа около зърното и ареолата, сякаш кожата е изгорена от слънце или е изключително суха или oдебеляване на кожата във всяка част на гърдата.
Тези промени могат да причинят и сърбеж, който хората свързват с рак на гърдата, въпреки че не е често срещано проявление.

2. Секреция на зърната

Секрецията може да е варира като киличество и като цвят – от прозрачен до млечен до жълт, зелен или червен.
Въпреки че в повечето случаи секрецията от зърната има друг източник, при някои пациенти е симптом на рак на гърдата и е добре състоянитето да бъде обсъдено с лекар.

3. „Портокалова кожа“ или неравности по кожата на гърдите.

Раковите клетки могат да причинят натрупване на лимфна течност в гърдата, което води до подуване, разширяване или нагъване на кожата.

4. Промени в лимфните възли

Раковите клетки могат да „пътуват“ до лимфните възли на подмишниците.
Лимфните възли са малки, кръгли натрупвания от тъкан, които филтрират течност и улавят потенциално вредни клетки. Това включва бактерии, вируси и ракови клетки.
Ако раковата клетка напусне гърдата, първото място до което достига е областта на лимфните възли на подмишниците от същата страна като засегнатата гърда. Това може да доведе до подуване в тази област.
Освен в подмишницата, човек може да забележи подуване около ключицата. Обикновено се усещат като малки, твърди, подути бучки.
Лимфната тъкан може също да се промени поради инфекции на гърдата или други напълно несвързани заболявания, но при всички случаи изисква консултация с медицински специалист.

5. Болка в гърдите или зърната

Ракът на гърдата може да причини промени в кожните клетки, които водят до усещане за болка, тежест и дискомфорт. Въпреки че ракът на гърдата често е безболезнен, важно е да не пренебрегвате никакви признаци или симптоми, които биха могли да се дължат на заболяване. Някои пациенти описват болката като пареща.

6. Хлътване или друга промяна в зърната

Ракът на гърдата може да причини промени в клетките зад зърното. Тези промени могат да доведат до вдлъбване на зърното и обръщането мъ навътре в гърдата или предизвикат промяна в размера му.
Такива промени са характерни и за периода на овулация или други моменти по време на менструалния цикъл, но консултацията с лекар е препоръчителна.

7. Зачервяване

Ракът на гърдата може да причини промени в кожата, които могат да доведат до обезцветене или дори да изглежда като натъртена. Кожата може да е червена или лилава или да има синкав оттенък.
Ако човек не е преживял скорошна травма, която да обясни тези промени, трябва да се обърне към лекаря си. Важно е също да потърсите лекарска помощ, ако обезцветяването на гърдата не изчезне, дори ако травмата е била причината.

8. Подуване

Ракът на гърдата може да причини набъбване на цялата или част от гърдата. Може да няма ясно изразена бучка след това подуване, но гърдата да е с различна големина от другата.
Въпреки че разлика в размера на двете гърди е напълно нормална, това подуване е забележимо и би причинило промяна от стандартния им размер на гърдите.
Може да се усеща опъване на кожата поради подуването.

Ракът на гърдата може да причини признаци и симптоми, които включват промени в кожата на и около гърдата. Такива промени са възможни поради множество състояния, включително кисти, инфекции, екзема и дерматит. Тук е ролята на правилната медицинска и лабораторна диагностика, а съвременните методи дават много възможности.

ИНФО Разбери повече:

CA 15-3 туморен маркер тест

chat