Сидеремия

Медицинска информация

Общото количество желязо (Fe) в нашето тяло варира в зависимост от възрастта и пола на индивида. Например, новородените имат количество около 75 mg/kg телесна маса, получено от майката по време на третия триместър от бременността.

С нарастването на индивида, намаляват и запасите от желязо. До менопаузата жените имат постоянна и непрекъсната загуба на желязо (запасите са около 35 mg/kg), в последствие, след менопаузата, започват постепенно да натрупват желязо, като запасите им се изравняват с тези на мъжете– около 50 mg/kg. Голяма част от желязото е свързано в комплексите хемоглобин и миоглобин.

Тестът за изследване на желязо е диагностичен метод с огромно значение при поставянето на редица диагнози в медицинската практика и резултатите от него винаги трябва да се интерпретират от Вашия лекар, като това става в комбинация с други показатели – хемоглобин, хематокрит, феритин,  трансферин, трансферинова сатурация, желязо – свързващ капацитет и т.н.

Сидеремия

Това означава общото ниво на желязо в кръвта на изследвания пациент. Това определя и този тест.

Сидеремия

Кога да изследвам нивата на желязо в кръвта

Изследването обикновено се назначава от лекар по специфични показания. Препоръчва се определянето на общото количество желязо в кръвта при:

  • Диференциална диагноза на анемия – особено микроцитна и/или хипохромна;
  • Оценка на тежестта на доказана желязо – дефицитна анемия, таласемия, сидеробластна анемия;
  • Диагноза на пренасищване тялото със желязо и хемохроматоза;
  • Диагноза на отравяне със желязо.

Някои неспецифични симптоми като лесна уморяемост, слабост, бледост на кожата, задух и „сърцебиене“ или пациенти, съобщаващи за спазването на строги вегетариански и вегански диети, бременните жени, кърмачетата – особено в периода на захранване – при тези ситуации също би могло да се наложи изследването на общото количество желязо в кръвта.

Подготовка преди изследване

Изследването трябва да се направи сутрин на гладно – тогава нивата на желязо са най-високи. Също така, преди прилагането на железни препарати или хемотрансфузия. Ако пациентът е бил кръвопрелят – сидеремията се изследва четири дни след това. Липсата на сън, екстремен стрес (намалява сидеремията), железните хелатори – също трябва да се избягват.

Повишение на нивата на желязо в кръвта (хиперсидеремия)

Се наблюдават при таласемия, сидеробластна анемия, хемолитична анемия, идиопатична хемохроматоза. Повишението може и да е резултат от неадекватно желязо – заместващо лечение, многократни хемотрансфузии, дългогодишно лечение на хемодиализа, остро отравяне с желязо (при деца особено), остра хепатална некроза – при остър вирусен хепатит, неадекватна еритропоеза – производство на червени кръвни клетки, както и загиването на младите червени кръвни клетки преди те да са достигнали зрялост за изпълнение на функциите им.

Понижение на желязото в кръвта (хипосидеремия)

Най-честата причина за това е желязодефицитна анемия, като тя може да бъде резултат на неадекватно хранене. Храни, богати на желязо са червено месо, морска храна, бобови култури, зеленолистни зеленчуци като спанак, сушени плодове, грах и др. Хубаво е те да се комбинират с храни, богати на витамин С с цел максимално добро усвояване на желязото.  

Други причини за хипосидеремия могат да бъдат: слабо усвояване на желязото, гастректомия, заболявания като глутенова ентеропатия, хронична кръвозагуба, бременност и лактация, периодът на усилен растеж при децата.  Също така, може да бъде и в резултат от анемия, произлизаща от хронични заболявания – възпалителни, хронични инфекции и бъбречни заболявания, влизане в ремисия след пернициозна анемия и др. 

Особено при женския пол е много важно интерпретацията на резултатите да се извършва като се има предвид дали те не са бременни или кърмещи, както и в кой период от менструалния цикъл се намират.

Симптоми на отравяне с желязо

  • повръщане
  • кървава диария
  • шок
  • невъзможност за самостоятелно дишане
  • летаргия
  • кома

Незабвано се търси спешна медицинска помощ!

Извън състоянието, при което се наблюдава отравяне със желязо, самостоятелното изследване на сидеремия няма голяма диагностична стойност, затова се прави в комбинация с феритин, транферин, трансферинова сатурация и т.н. Интерпретацията винаги се прави от лекар! Също така, не забравяйте да съобщите всички медикаменти, които приемате, тъй като има много, които влияят на нивата на желязо в кръвта.

ИНФО Разбери повече:

Желязо (Fe)

Какво се крие зад една анемия

Източници:

chat