Възстановяване на нормалния ритъм на живот по време на COVID-19

Медицинска информация

koronavirus

Възстановяване на нормалния ритъм на живот по време на COVID-19

Дори да не сте тревожна личност, кризата покрай пандемията COVID-19, изостри страховете, притесненията, емоциите и т.н. на населението на целия свят.

Но, време е да се върнем към нормалния начин на живот, ако това е възможно. Всички се питат дали ще излезем от кризата, какъв ще е животът ни след това? Пандемията все още е факт и за това постоянно ни напомнят маските, ограниченията, новините.

Ето няколко идеи как да го направите.

На първо място, умората е по-голяма. По-голямата част от работещите са продължили и от вкъщи, едновременно с гледане на деца и домакинска работа. В същото време с отпадане на някои ограничения, като че ли тревожността на хората се е увеличила. Можем ли спокойно да излизаме на ресторант, театър, кино? Да пускаме ли децата на детска градина? Как ще работим в бъдеще? Какво ще се случи с нас, ако с намаляване на мерките се разболеем? Това си задават и медицинските професионалисти, работещи с пациенти.

Въпросите са много, а категорични отговори сякаш няма. Въпреки това, можете да направите няколко неща за себе си и близките си:

Медицинска лаборатория Синево България предлага на клиентите си RT-PCR тест за COVID-19

1. Контролирайте, каквото можете.

Продължавайте да носите маски на публични места, да миете и дезинфекцирате ръцете си, да не докосвате лицето си, ако не се чувствате добре, да не излизате и т.н. противоепидемични мерки, с които се запознахме и усвоихме много добре през последните месеци.

Вършете колкото можете по-голяма част от задълженията си онлайн – пазаруване, банкиране и др., избягвайте градския транспорт. Да, всичко това ще намали нивото Ви на комфорт, но ще продължи да Ви предпазва. Когато контролирате ситуацията чрез спазване на тези мерки, Вие се чувствате и по-сигурно и безопасно според психолозите, а нивото на тревожност е в разумни граници.

Живейте в настоящето и благодарете, че сте здрави. Не се фокусирайте върху неща, които не зависят от Вас.

2. Не мислете за най-лошия сценарий

Най-лошият сценарий почти никога не се случва. Ограничете следенето на новини и времето в социалните медии, а се насочете към приятни хобита като четене на книги, филми, разходки, спорт и др.

Ако често имате натрапливи мисли, е добре да се обърнете към психолог или психиатър, за да ги превъзмогнете.

Психичното ни здраве по време на COVID-19 (коронавирус)

3. Грижете се за себе си

Ако по време на ограничителните мерки се изоставили някои занимания като физически упражнения, образование, грижа за здравето и т.н., сега е моментът постепенно да ги възстановите. Дори да не посещавате физически местата, можете да намерите удобни онлайн варианти, а в момента много спортове се провеждат и на открито. Бъдете търпеливи към себе си.

Възстановете, доколкото е възможно и срещите с приятели, спазвайки противоепидемичните мерки. Всички трябва да се научим да се адаптираме към новата реалност. Нещата вероятно ще се променят, а новият ни нормален свят няма да остане така завинаги.

4. Върнете се към нормалния работен  ритъм

Много компании възприеха добре възможността за работа от вкъщи и ще продължат да я предоставят на служителите си. Други хора загубиха работата си, но с утихване на пандемията се наблюдава тенденция отново за търсене на работна ръка, така че за голяма част от загубилите работа се откриват нови възможности за наемане на същата позиция или започване на работа в изцяло нова сфера.

5. Планирайте финансите си

Сред най-пострадалите сектори са тези, свързани с ресторантьорството, транспорта и туризма. Много голяма част от хората бяха с намалени доходи по време на кризата и това може да продължи още дълго. Паричните проблеми за някои изглеждат нерешими. Посъветвайте се с икономисти/финансисти относно как да контролирате харчовете си, или в какво да инвестирате в този момент. Планирайте разходите си занапред. Ако не сте мислили за спестявания, сега е моментът да започнете да натрупвате такива.

6. Погрижете се за здравето си

Направете рутинните си изследвания или ако имате хронично заболяване, проследете го. Вярно е, че страхът от инфектиране спря много хора от търсене на лекарска и стоматологична помощ през последните месеци, но това може да има сериозни здравни последици.

Затова свържете се с Вашия личен или лекуващ лекар и насрочете консултация/изследвания, за да сте сигурни, че всичко при Вас и най-близките Ви е наред.

Рутинни изследвания при вирусна инфекция

7. Планирайте почивка

Дори да не е свързана с пътуване, добра идея е да помислите кога и как можете да починете малко и да излезете от рутинното ежедневие. След приключване на учебната дейност за учениците, повече хора обмислят семейна почивка.

При някои хора по-дълга почивка е невъзможна поради това, че годишният им отпуск е изразходван. Ако и при Вас е така, то непременно помислете за уикенд, който да посветите на семейството си и през който да не работите. Можете да излезете на разходка или пикник сред природата, да отидете на плаж и т.н.

Няколко фактора могат да повлияят за по-бързото връщане към нормалността и това са: създаване на ефективна ваксина срещу вируса, тестване за антитела с надеждни методи, при които ако сте се срещали с вируса, дори да не сте имали симптоми, ще имате налични антитела.

ИзследванеЦенаВреме за резултати (дни)КодПоръчай

Някои експерти смятат, че вирусът ще изчезне сам, както се е и появил, като повечето учени се надяват летните месеци, поддържане на социалното дистанциране и прекарването на повече време на открито, ще доведе до край на пандемията.

Други прогнози смятат, че ще има нова вълна на заболяването, или че вирусът ще стане сезонен респираторен като грипа.

Много еко активисти се надяват, че след тази пандемия и осъзнаване на уязвимостта на човечеството, няма да се завърнем към нормалния начин на живот. Т.е. че няма да смятаме за нормално насилието и войните, неспазване на човешките права, екологичните промени, икономическите кризи, престъпността, расизма, и т.н.

Заключение

Когато ограниченията намаляват, а предишните възможности да живеем „нормален“ живот се увеличават, виждаме новата реалност в очите. Предпазните мерки като социално дистанциране в ресторантите, ограничаване на капацитета в театрите, носене на защитни маски на лицето при ежедневни дейности е начин на живот, който ще видим още известно време.

Начинът, по който сме свикнали да общуваме и поздравяваме нови хора с ръкостискане и прегръдки, вече се промени; начинът, по който работим на работните ни места, ще изглежда различно; начинът, по който училищата и университетите вече е различен. И след като ги спазвахме седмици, които се превърнаха в месеци, осъзнахме, че няма начин да излезем от тази пандемия по същия начин, по който влязохме в нея. Въпреки това, ние трябва да се „върнем“ обратно и да живеем по начин, който ни удовлетворява.

ИНФО

https://synevo.bg/covid/

Качествено определяне на IgM/IgG антитела срещу SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 – IgG (количествен тест)

Можете да заявите Вашите тестове онлайн с 5% отстъпка

Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им

Източници:

chat