Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Лимфоцитен трансформационен тест (LTT)

Медицинска информация

Резюме

Лимфоцитният трансформационен тест (LTT) е специализиран лабораторен метод, който измерва реакцията на Т-лимфоцитите в кръвта към различни антигени и алергени. Т-клетките са основна част от имунната система, отговорни за откриването и унищожаването на инфектирани клетки, туморни клетки, както и за регулирането на имунния отговор към чужди вещества. LTT е мощен инструмент за диагностика и мониторинг на различни имунологични състояния, алергии и инфекции.

LTT се базира на принципа на антиген/алерген- специфично индуциране на клетъчното делене на лимфоцитите след контакт със съответния антиген. Позитивната реакция при LTT открива антиген-специфични лимфоцити (паметови клетки, които вече са се срещали с дадения антиген) в серума на изследвания.

LTT е доказан и валидиран метод за лабораторна диагностика. Използват се пречистени антигени/алергени, които в ин витро условия индуцират клетъчно делене. Позитивният резултат доказва специфични Т-лимфоцити в кръвообращението.

Какво представлява LTT изследването?

Лимфоцитният трансформационен тест включва няколко стъпки:

1. Събиране на кръвна проба: От пациента се взема кръвна проба, която се изпраща в лаборатория за анализ.

2. Изолиране на Т-клетки: В лабораторията се изолират Т-клетките от кръвната проба чрез специализирани методи.

3. Стимулация с антигени: Изолираните Т-клетки се излагат на специфични антигени (протеини, молекули или други вещества, към които се предполага, че имунната система на пациента може да реагира). Тези антигени могат да бъдат вирусни протеини, бактериални компоненти, хранителни вещества, лекарства или метали.

4. Измерване на клетъчния отговор: След като Т-клетките бъдат стимулирани, се измерва тяхната пролиферация (размножаване) и активност. Това става чрез използване на радиоактивен тимидин или други методи, които позволяват определяне на клетъчния растеж, чрез количествено определяне на новосинтезираната ДНК .

5. Анализ на резултатите: Резултатите от теста се анализират, за да се определи дали има значителна клетъчна реакция към даден антиген/алерген. Високата активност на Т-клетките обикновено показва, че имунната система на пациента разпознава и реагира на конкретния антиген.

Какви са предимствата на LTT?

  • Висока специфичност: LTT предоставя специфична информация за клетъчния имунен отговор, което го прави полезен при случаи, където стандартните тестове са недостатъчни.
  • Персонализиран подход: Тестът може да бъде адаптиран към индивидуалните нужди на пациента, като се използват специфични антигени, свързани с неговите оплаквания.
  • Широко приложение: LTT може да бъде използван за диагностика на различни състояния: оценка на имунният отговор към инфекциозни причинители, алергени, метали, храни; изследване на имунната функция.

LTT се използва в различни медицински направления, като всяка разновидност на теста има специфична цел и методика.

Метод

Използва се методът на лимфоцитна трансформация чрез алерген/антиген-специфично стимулиране на клетъчното деленето на лимфоцитите и включване на радиоактивен нуклеозид (тимидин) в клетъчната ДНК.

Подготовка преди изследване

Не е необходима специална подготовка от страна на пациента.

Проба

Венозна кръв.

Референтни стойности

Интензивността на реакцията LTT се представя като индекса на стимулиране (SI).

Приложение

LTT може да е полезно за:

  • изследване на имунна функция

Изследването се извършва се чрез стимулиране на лимфоцитите при излагането им на частици от често срещани патогени или ваксини- антигени. При нормално функционираща имунна система, тази среща със „запаметени” антигени отключва силна имунна реакция. Измерва се способността на активиране на лимфоцитите.
Използват се специфични антигени, които при запазени защитни функция на имунната система водят до значително активиране на лимфоцитите. Резултатите дават информация за настоящото състоянието на имунната система.
Силната активация при LTT е показателна за нормално функционираща имунна система. Изследването може да се използва и за проследяване на имунната функция във времето, например след приложението на имуностимулатори.

LTT изследване на имунната функция е полезно при състояния като:

  • Чести остри и хронични инфекции, причинени предимно от вируси, персистиращи вътреклетъчни бактерии и гъбички;
  • Пациенти с онкологични заболявания – позволява да се определи имунологичната функция преди и след хирургично лечение, химиотерапия, лъчетерапия и терапия с имуностимулатори;
  • Хронични възпалителни заболявания – позволява да се оцени вторичния имунодефицит, резултат от системното възпаление;
  • При ХИВ инфекция- определяне на настоящия имунологичен статус преди и след курса на антивирусно лечение (като показател за възстановяване на функционалността на имунна система);
  • При съмнение за имунодефицитно състояние поради недохранване (недостиг на желязо, цинк, витамини, протеини и др.)

Интензивността на реакцията LTT се представя като индекса на стимулиране (SI).

Интерпретация на резултатите:

Стойност на SI Интерпретация
<15 добра имунна функция
10 – 7 задоволителна имунна функция
<10 понижена имунна функция
< 7 значително понижена имунна функция

Лаборатория Synevo предлага LTT изследване за функционалност на имунната система:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай
  • диагностика на хронични инфекции

LTT може да се използва като информативно изследване и при диагностицирането на някои инфекциозни заболявания. В този случаи се използва методът на патоген-специфичният LTT, който оценява настоящата Т-клетъчна реактивност към инфекциозни причинители при хронични инфекции.

Тестът може да се прилага при вътреклетъчни патогени като Borrelia, Yersinia, Chlamydia trachomatis, Chlamydophila pneumoniae, Candida albicans. Тези причинители могат да доведат до хронични инфекции, при които липсват специфични симптоми и диагнозата се поставя на базата на лабораторни резултати.
За разлика от хроничните, при острите инфекции LTT рядко се назначава, тъй като при тях диагнозата се поставя според характерни симптоми и стандартни лабораторни изследвания (директно откриване на патогена, откриване на IgM антитела и други).

При хронични инфекции серологичните резултати най-вече доказват предишна среща на организма с причинителя, без да потвърждават или изключват заболяване.

LTT може да компенсира недостатъците на серологичната диагностика при хронични заболявания. LTT се позитивира само при повишен брой на патоген-активирани лимфоцити (т.нар. Т1-хелперни ефекторни клетки) в кръвта. Например, това се наблюдава, когато имунната система активно атакува персистиращи вътреклетъчни бактерии. LTT открива дали клетъчният имунитет в момента на изследването все още взаимодейства с патогена, т.е. дали инфекцията е активна в конкретния момент. LTT открива Т-лимфоцити, които имат ограничена продължителност на живот, за разлика от антителата, които може да се задържат дълго. Затова позитивният LTT резултат отразява взаимодействие между имунната система и патогена през последните 4 – 6 седмици.

Изследването се използва и в диагностиката на хронични инфекции. В лаборатория Synevo може да се направи LTT изследване за следните патогени:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Диагностиката на херпесвирусните инфекции понякога е трудна, тъй като те са патогени, които причиняват продължителни и реактивиращи се инфекции. Може да се назначи ЛТТ изследване, но резултатите трябва да се интерпретират в съображение с особеностите на херпесните вируси.

  • хранителни алергии

ЛТТ храни се използва при хранителни алергии, които не се дължат на специфични IgE антитела и неалергични причини като целиакия, лактозна непоносимост или хистаминов интолеранс. Около 50% от алергиите към храни се дължи на реакция на свръхчувствителност от забавен тип. Хранителна непоносимост от забавен тип винаги трябва да се взема предвид при някои състояния и симптоми като:

  • Реакции, които се появяват няколко часа след консумация и отшумяват бавно в продължение на няколко дни или по-дълго;
  • Кожни промени като екзема;
  • Оплаквания от храносмилателната система;
  • Болки по мускулите;
  • Болки в ставите.

Тестът позволява изследване на алергия към различни храни.  Например:

  • Месо – свинско, пилешко, пуешко, агнешко, патешко, гъше;
  • Риба – пъстърва, змиорка, камбала, сьомга, треска, риба тон, херинга;
  • Морски дарове – омари, скариди, морски език;
  • Зърнени храни – пшеница, ечемик, ръж, овес, ориз, шпелта, соя, царевица;
  • Храни за мозъка – черен чай, хмел, какао, кафе, бирена мая;
  • Мляко и млечен протеин- алфа – лакталбумин, казеин, бета- лактоглобин, биволски серумен албумин;
  • Ядки – фъстъци, орехи, лешници, бразилски орех, шамфъстък, бадеми, кашу;
  • Плодове – ябълка, круша, ягода, праскова, грозде;
  • Цитрусови плодове – портокал, грейпфрут, лимон, ананас, мандарина, авокадо, киви, банан;
  • Подправки – чесън, кориандър, червен пипер, черен пипер, ванилия, канела, анасон;
  • Зеленчуци – грах, морков, картоф, карфиол, целина, аспержи, спанак, домат, лук;
  • Кокоши яйца – яйчен жълтък, яйчен белтък;
  • Хлебна мая;
  • Никел – чест замърсител на храни.

Лаборатория Synevo предлага LTT изследване за непоносимост към храни:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай
  • алергия към метали

LTT за метали оценява клетъчния имунен отговор към различни метални йони. Този тест е предназначен за диагностика на алергични реакции към метали, които често са свързани с професионална експозиция или използване на метални импланти.

Металните йони, освободени от сплави и акрилати, представляват  хаптени – полуалергени. Те се свързват с протеини в организма и променят тяхната структура. Променените протеини се разпознават от имунната система като чужди, което отключва имунна реакция. Организмът става по-чувствителен към съответния метал – сенсибилизира се. Алергичната реакция е резултат от свръхчувствителност от забавен тип, при която се произвеждат специфични Т-лимфоцити срещу съответния алерген. При повторна среща с метала, към който организмът вече е по-чувствителен, имунната система отговаря с имунна активация, която отключва системни имунни реакции и възпаление.

LТТ е ин витро метод за определяне на специфична клетъчна сенсибилизация.

Изследването може да е полезно при:

  • Алергия към метали: Тестът е особено подходящ за пациенти със съмнение за алергия към метали, използвани в медицински изделия като дентални импланти, ортопедични импланти и други метални устройства. Той може да помогне за предотвратяване на усложнения, свързани с отхвърляне на импланти поради алергична реакция.
  • Професионална експозиция: LTT за метали е полезен за работници, които са изложени на метали в работната среда, като например заварчици, зъболекари и други професии, които имат повишен риск от експозиция.

В лаборатория Synevo може да се направи LTT изследване за непоносимост към следните метали, медикаменти и медицински изделия:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Synevo предлага още:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

LTT е може да се използва в диагностиката на различни състояния, като позволява да се подходи индивидуално според нуждите на всеки пациент.

 

Референции:

https://www.synevo.bg/лимфоцитен-трансформационен-тест-ltt-си/

https://www.synevo.bg/ltt/

https://www.synevo.bg/limfotsiten-transformatsionen-test-izsledvane-na-imunna-funktsiya/

https://www.synevo.bg/limfotsiten-transformatsionen-test-metali/

https://www.synevo.bg/limfotsiten-transformatsionen-test-za-hrani/

https://www.synevo.bg/limfotsiten-transformatsionen-test-za-hrani/

https://www.imd-berlin.de/spezielle-kompetenzen/immundefekte/diagnostikstrategien/ltt-immunfunktion

0/5 (0 Reviews)

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград