всичко за бременността

НА ЕДНО МЯСТО

Добре дошли в портала за бременност на Синево България, в който ще откриете всичко, което трябва да знаете за протичането на нормална бременност – от генерални съвети до рискове и задълбочени изследвания, които можете да направите в нашите лаборатории.

Съдържанието е разпределено във времева линия на бременността – от зачеването до раждането.

От зачеването до раждането бременността е приключениеПърво ще забележите, че умората е често срещана – в края на краищата създавате нов живот и тялото Ви претърпява сериозни промени. Нека това не Ви притеснява и тревожи, колкото по-подготвени сте за предстоящото, толкова по-уверени ще бъдете и ще можете да се насладите на цялото пътешествие, наречено бременност. 

Цялата тази упорита работа си заслужава, защото когато родите, ще забравите за сутрешното повдиганеза ритниците на бебето и за наедрялото тяло. Въпреки че бременността на всяка жена е различна, съществуват някои общи промени, които да очаквате. Ние, екипът на Синево България, сме подготвили и събрали на едно място за Вас най-важните теми, свързани с бременността, които да Ви подготвят за предстоящото щастливо събитие. 

Какво да изследваме преди забременяване?

Значението на честите медицински прегледи за проследяване на бременността е неоспоримо. Все повече медицинските специалисти обаче препоръчват извършването на прегледи и изследвания и преди забременяване.

Какво да изследваме преди забременяване?

Лабораторни изследвания преди да решите да имате дете

Напоследък все повече се обсъжда семейното планиране, което помага на бъдещите родители да бъдат подготвени и да поемат отговорностите, породени от раждането на едно дете.

Лабораторни изследвания преди да решите да имате дете

1-ви триместър

Как работи тестът за бременност?

Днес се използват широко разпространените тестове за бременност. Те са общодостъпни, лесни за изпълнение и дават резултат в рамките на минути и откриват ЧХГ в урината.

Как работи тестът за бременност?

Какво представлява бременността?

Бременността започва с оплождането на яйцеклетката от сперматозоида (т. нар. концепция) и включва периода на развитие на ембриона/ фетуса до неговото раждане.

Какво представлява бременността?

Ранни симптоми на бременноста

Бременността е физиологично състояние, при което в организма на жената от оплодената яйцеклетка се развива нов човешки организъм. След зачеването в организма на бременната настъпват някои функционални промени, които засягат различни органи и системи.

Ранни симптоми на бременноста

Промени в организма на жената по време на бременноста

Бременността води до различни промени в организма. „Нормалната“ бременност е с продължителност 40 седмици, като може да варира от 37 до 42 седмици. Тя се разделя на три триместъра. Всеки триместър продължава между 12 и 14 седмици, или около 3 месеца.

Промени в организма на жената по време на бременноста

Гадене по време на бременност

Така нареченото сутрешно гадене, представлява гадене и повръщане по време на бременността. Въпреки името си, то може да се появи по всяко време на денонощието. Много бременни страдат от сутрешно гадене, особено през първия триместър, но някои го изпитват през цялото време.

Гадене по време на бременност

Извънматочна бременност

Бременността започва с оплождане на яйцеклетката. Нормално оплодената яйцеклетка се захваща за лигавицата на матката. Възможно е обаче оплодената яйцеклетка да се захване на друго място и там започва развитието си.

Извънматочна бременност

Многоплодна бременност

Многоплодна бременност представлява бременност, при която има развитие на два или повече ембриона. Тя бива двуплодна, триплодна и т.н., а децата се наричат съответно близнаци, тризнаци и т.н.

Многоплодна бременност

2-ри триместър

Бременност и медикаменти

В периода на бременността кръвообращението на майката е свързано с това на бебето чрез плацентата. Всички лекарства, които майката приема, попадат в нейното кръвообращение и могат да преминат в това на бебето в зависимост от това дали преминават през плацентата.

Бременност и медикаменти

Грип и бременност

Грипът никога не е приятен, но у бъдещите майки той може да протече по-тежко и три пъти по-дълго от обикновеното. Може да предизвика и усложнения като пневмония.

Грип и бременност

15 съвета за лека бременност

Бременността може да е както прекрасно изживяване, така и предизвикателство пред физическата и психическата издръжливост на жената. Подготвили сме няколко препоръки за по-лека бременност, които да направят приключението, наречено бременност, незабравимо щастливо преживяване.

15 съвета за лека бременност

Щитовидната жлеза и бременност

Щитовидната жлеза е една от най-важните ендокринни жлези в човешкия организъм. Тя се намира в предната част на шията, има формата на пеперуда и произвежда два хормона – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).

Щитовидната жлеза и бременност

Здравословно хранене на жените по време на бременност

Когато говорим за диета по време на бременност, не се има предвид ограничаване на калориите или опит за отслабване. Диетите за отслабване по време на бременност могат да са опасни за Вас и Вашето бебе, тъй като могат да ограничат вноса на важни хранителни вещества.

Здравословно хранене на жените по време на бременност

Инвазивни изследвания по време на бременността

Инвазивни изследвания по време на бременността са пренаталната амниоцентеза и хорионбиопсията.

Инвазивни изследвания по време на бременността

Резус фактор и бременност

Резус факторът е вид белтъчна молекула, намираща се по външната повърхност на червените кръвни клетки. Ако имате такъв белтък по мембраната на червените кръвни клетки, сте резус положителна (Rh +), а ако го нямате – сте резус отрицателна (Rh -).

3-ти триместър

Секс по време на бременноста

Ако искате да забременеете, то непременно трябва да правите секс. При някои случаи на безплодие при двойката, може да се разчита и на асистираната репродукция.Но какво става със секса след като забременеете? Ето какво трябва да знаете за секса по време на бременност.

Секс по време на бременноста

Анемия по време на бременноста

Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Тя е едно от най-честите усложнения по време на бременност като се отчита при около 1/3 от бременните в третия триместър.

Анемия по време на бременноста

Бременност и спорт

Бременността води до промяна в начина на живот на всяка жена. Въпреки това, физическата активност е едно от нещата, което може да допринесе за нормалното протичане на бременността, ако се практикува правилно, умерено и спортните дейности се подбират внимателно.

Бременност и спорт

Бременност и кърмене

Кърменето е естествен начин майките да снабдят бебетата си с нужните им хранителни вещества, които са необходими през първите месеци от живота. Според редица проучвания кърменето може също така да помогне на майките да се възстановят по-бързо от раждането.

Бременност и кърмене

Пътуване по време на бременност

Повечето жени могат да пътуват напълно безопасно почти през цялата си бременност. За да предприемете тази стъпка обаче, трябва да сте добре информирани кога може да пътувате.

Пътуване по време на бременност

Проблеми със съня по време на бременност

Много двойки очакват, че след като се роди бебето, сънят ще бъде невъзможен. Всъщност, спокойният сън по време на бременност е още по-труден. В даден момент от бременността си всяка една жена вероятно ще изпита проблеми със съня. Това повдига въпроса как да спите, когато сте бременна.

Проблеми със съня по време на бременност

Какво е прееклампсия и защо е важно да се изследва?

Прееклампсията е състояние, специфично за бременността, което засяга повече от един орган или системи в организма. Тя се характеризира с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците.

Какво е прееклампсия и защо е важно да се изследва?

Видове раждане – Вагинално раждане и Цезарово сечение

Раждането на жив плод е желаният резултат от всяка една бременност. Но колко вида може да бъде то? Разберете повече за Вагинално раждане и Цезарово сечение.

Видове раждане – Вагинално раждане и Цезарово сечение
chat