Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Кортизол

Медицинска информация

Обща информация

Изследването на серумните нива на кортизол, определя неговите нива във Вашата кръв. Кортизолът, основен глюкокортикостероид, играе ключова роля в глюкозния метаболизъм и реакцията на организма към стрес. Той се синтезира в надбъбречните жлези под влиянието на адренокортикотропния хормон, който се отделя от хипофизата. Повечето кортизол се свързва с кортизол-свързващ протеин и албумин, докато само около пет процента остава в свободно и активно състояние. Тази малка фракция е от физиологично значение за организма.  Кортизолът също така регулира кръвното налягане, намалява възпалението и помага в регулирането на цикъла сън-събуждане. Нивата му обикновено се покачват сутрин и намаляват вечер, следвайки циркадния ритъм. Хроничният стрес или други здравословни състояния могат да доведат до дисбаланс в нивата на кортизол, което може да предизвика различни здравословни проблеми, като синдром на Кушинг или адренална недостатъчност.

Физиологични функции

Кортизолът има разнообразни физиологични функции:

  • Регулация на глюкозния метаболизъм. Стимулира глюконеогенезата в черния дроб, повишавайки нивата на кръвната захар и осигурявайки енергия.
  • Отговор на стрес. Подготвя тялото за реакция чрез мобилизиране на енергийни ресурси, повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане.
  • Противовъзпалително действие. Потиска възпалителните реакции и модулира имунната система, което помага при контролиране на възпаленията.
  • Регулация на кръвното налягане. Поддържа нормалното кръвно налягане чрез въздействие върху тонуса на съдовете и баланса на натрий и вода.
  • Цикъл сън-събуждане. Регулира циркадния ритъм, с пикови нива сутрин и по-ниски вечер, което влияе върху съня и будността.
  • Метаболизъм на мазнини, протеини и въглехидрати. Кортизолът подпомага разграждането на мазнини и протеини, за да се използват като енергийни източници, когато е необходимо.
  • Поддържане на хомеостазата. Играе роля в адаптацията на организма към променящите се условия, като стресови ситуации или промени в средата.

Цел на изследването

Изследването на серумни нива на кортизол се провежда по препоръка на Вашия лекар, съобразно здравословното Ви състояние. Обикновено то се използва за разграничаване между първична и вторична адренална недостатъчност, както и при диференциалната диагноза на синдром на Кушинг. Освен това, кортизоловите тестове могат да се прилагат за оценка на хроничен стрес, тъй като нивата на кортизол се повишават при продължителни стресови състояния. Те са важни и за диагностика на адреногенитален синдром и за мониторинг на терапията с кортикостероиди. Точността на резултатите зависи от правилното време на вземане на пробата, поради естествените колебания на кортизола през деня.

Кога да направя това изследване ?

Изследването на серумен кортизол се прави по препоръка на Вашия лекар. То е важно за определяне на подходящата доза при кортизолова терапия, като например супресивна терапия с дексаметазон при синдром на Кушинг или лечение на болестта на Адисон. При тези състояния, мониторингът на нивата на кортизол е от съществено значение за проследяване на ефективността на лечението.  Съществува и супресионен тест с ниски дози дексаметазон, който се използва за изключване на синдрома на Кушинг или за идентифициране на пациенти, нуждаещи се от допълнителни изследвания. При пациентите с Кушинг, потискане на кортизола обикновено не се наблюдава, независимо от причината. Допълнително, серумните нива на кортизол могат да се използват за диагностика на хипопитуитаризъм и други ендокринни нарушения. Изследването се препоръчва сутрин, когато нивата на кортизол са най-високи, за да се осигури точност на резултатите.

Подготовка преди изследване

Преди изследване на серумен кортизол пациентът трябва да се подготви по следния начин: пробата обикновено се взема сутрин между 7 и 10 часа, когато нивата на кортизол са най-високи. Желателно е пациентът да бъде на гладно, като се избягват храни и напитки преди теста. Пациентът трябва да се опита да избегне стресови ситуации преди изследването, тъй като стресът може да повлияе на нивата на кортизол. Лекарят може да препоръча временно спиране на някои лекарства, които биха могли да повлияят на резултатите, като кортикостероиди. Пациентът трябва да следва точно указанията на лекаря за подготовка.

Проба

Венозна кръв

Метод

Имунохимичен с електрохемилуминисцентна детекция.  Имунохимичният анализ с електрохемилуминисцентна детекция за изследване на серумен кортизол е съвременен метод, който използва специфични антитела за свързване на кортизола. При този метод, сигналът се генерира чрез електрохимична реакция, която предизвиква светене (хемилуминисценция). Интензитетът на светлината е пропорционален на концентрацията на кортизол в пробата, което позволява точно и чувствително измерване на нивата му в серума. Този метод е високо специфичен и надежден за клинична диагностика.

Референтни стойности

  • сутрин от 7-10 часа: 172-497 nmol / L;
  • следобед от 16-20 часа: 71.1-286 nmol / L;
  • след кортизолова стимулация се покачва > 20 mg / dL (> 552 nmol / L) или поне три пъти от нормалното базално ниво;
  • след супресия: <5 mg / dL (<138 nmol / L) или <50% сравнено с базалното ниво от осем сутринта;

Интерпретация на резултатите

Повишени нива на кортизол в кръвта

  • Стрес. Хроничен или остър стрес води до повишаване на кортизола, като част от реакцията на организма. Остър стрес (например постъпване в болница или хирургична интервенция), алкохолизъм, депресия, много и различни медикаменти (кортикостероиди от външни източници или антиконвулсанти), могат да причинят промени в отговора при супресивните и стимулационните тестове, както и да повишат базалните нива.
  • Синдром на Кушинг. Причинен от тумори или хиперплазия, водещ до прекомерна продукция на кортизол.
  • Бременност. Хормоналните промени по време на бременността увеличават нивата на кортизол.
  • Прием на естрогени. Употребата на орални контрацептиви или хормонална терапия повишава серумното ниво на кортизол.
  • Алкохолизъм и депресия. Тези състояния могат да повишат кортизола.

Намалени нива на кортизол в кръвта

  • Адренална недостатъчност. При първичната адренална инсуфициенция, адренокортикотропният хормон е повишен, а кортизоловите нива са понижени; при вторичната адренална инсуфициенция, нивата и на двата хормона са понижени.
  • Болест на Адисон. Автоимунно заболяване, при което се увреждат надбъбречните жлези. Увредените надбъбречни жлези отделят по-малко количество кортизол в кръвта.
  • Хипопитуитаризъм. Недостатъчна секреция на адренокортикотропен хормон (ACTH) от хипофизата. Това води до недостатъчна стимулация на надбъбречните жлези и следователно понижено отделяне на кортизол от тях.
  • Генетични заболявания. Някои наследствени болести могат да намалят продукцията на кортизол. Това са вродена надбъбречна хиперплазия, адренолейкодистрофия и вроден хипопитуитаризъм.

 

Референции: https://www.synevo.ro/shop/cortizol-seric/

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/8545#Clinical-and-Interpretive

https://medlineplus.gov/lab-tests/cortisol-test/

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22417-cortisol-test

 

 

 

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

  • Медицина, Медицински университет, Пловдив
  • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
  • Магистратура по Здравен Мениджмънт, БСУ
  • Допълнителни квалификации:

  • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
  • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
  • Експертна дейност:

  • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
  • Членство в научни и съсловни организации:

  • Български лекарски съюз
  • Българско дружество по Ревматология
  • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
  • Подобни статии

    Всички наши медицински лаборатории:

    лаборатория синев бургас 20

    Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

    Лаборатория Пловдив Гербера

    Лаборатория Пловдив – Гербера

    Лабораторията Пловдив - Тримонциум

    Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

    Лаборатория София

    Лаборатория София – бул. България

    IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

    Лаборатория Стара Загора

    20210319 103500 1024x768 1

    Манипулационна – Дружба

    Лаборатория Асеновград

    Манипулационна Асеновград

    асеновград пазара 2

    Манипулационна Асеновград – Пазара

    лаборатория бургас бсу

    Манипулационна Бургас – БСУ

    IMG 20230120 110925370 HDR

    Манипулационна Бургас – Демокрация

    лаборатория в меден рудник

    Манипулационна Бургас – Меден рудник

    синево бургас славейков

    Манипулационна Бургас – Славейков

    лаборатория в центъра на град бургас

    Манипулационна Бургас – Шипка

    Манипулационна Димитровград 2

    Манипулационна Димитровград

    синево пазарджик

    Манипулационна Пазарджик

    Манипулационна Пазарджик – Здраве

    манипулационна пловдив васил априлов

    Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

    манипулационна в квартал каменица пловдив

    Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

    Манипулационан Смирненски

    Манипулационна Пловдив – Смирненски

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна Пловдив – Тракия

    Лабораторията Пловдив - Георги Котов

    Манипулационна Пловдив – Георги Котов

    Лаборатория Synevo Пловдив

    Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    лаборатория пловдив

    Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    viber image 2022 03 21 10 43 55 595

    Манипулационна Раднево

    манипулационна regina life

    Манипулационна София – Regina Life

    IMG 8815

    Манипулационна София – Банишора

    лаборатория квартал витоша

    Манипулационна София – Витоша

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

    DSCF1787

    Манипулационна София – Овча Купел

    манипулационна софия скобелев

    Манипулационна София – Скобелев

    синево софия черковна

    Манипулационна София – Черковна

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – ИСУЛ

    Манипулационна Люлин 4

    Манипулационна София – Люлин

    Манипулационна София – Младост

    Манипулационна София – Младост

    Лаборатория София – Надежда

    Манипулационна София – Надежда

    Synevo в България

    Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

    Synevo logo FB post img

    Манипулационна Стара Загора – Гурко

    лаборатория стара загора железник

    Манипулационна Стара Загора – Железник

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Харманли

    Лаборатория Хасково

    Манипулационна Хасково, АГ кабинет

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Чирпан

    Партньорска лаборатория – Ескулап – София

    Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

    мц кирм св елисавета

    Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

    Партньорска лаборатория – Статус – Варна

    Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград