Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Основен пакет “Общо състояние”

Медицинска информация

Основният пакет „Общо състояние“, който лаборатория Синево предлага, е предназначен за всички лица, които биха искали да се ориентират за здравословното си състояние с помощта на няколко лабораторни показатели. Сред тях са пълна кръвна картина с диференциално броене, което изследване дава представа за броя и разпределението на основните кръвни клетки в организма (червени, бели кръвни клетки и тромбоцити) и показатели, свързани с анемия (като хемоглобин и хематокрит). Биохимичните изследвания като серумна глюкозауреякреатинин, пикочна киселинабилирубинобщ белтък, аминотрнсферази и други могат да дадат представа за работата на редица вътрешни органи като черен дроббъбреципанкреас.

Пакетът е свързан с профилактиката и не замества посещение на лекар.

Пълна кръвна картина + 5 Диф. броене (ПКК + 5 Диф. броене)

  • Описание

Пълната кръвна картина (ПКК) е основен тест, който измерва различни компоненти и характеристики на кръвта, включително червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Диференциалното броене добавя допълнителна информация, като анализира пет вида бели кръвни клетки: неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили и базофили.

  • Значение

Изследването на пълна кръвна картина с 5-диференциално броене (ПКК + 5 Диф. броене) е важен диагностичен инструмент, който предоставя подробна информация за състоянието на кръвта и може да помогне за диагностицирането на различни заболявания. Пълната кръвна картина дава обща представа за здравния статус на пациента и може да помогне за откриването на редица заболявания, включително инфекции, възпалителни процеси и различни заболявания на кръвта. Анемията е състояние, при което има намален брой червени кръвни клетки или ниски нива на хемоглобин. ПКК може да индикира различни видове анемия, като предостави информация за броя, размера и формата на червените кръвни клетки. Диференциалното броене на белите кръвни клетки анализира различните видове бели кръвни клетки (неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили и базофили). Това може да помогне за идентифицирането на инфекции, възпалителни заболявания, алергии и имунни нарушения. Повишените нива на определени видове бели кръвни клетки могат да покажат наличие на бактериални, вирусни или паразитни инфекции. Например, повишените неутрофили могат да показват бактериална инфекция, докато повишените лимфоцити могат да бъдат признак на вирусна инфекция. Тромбоцитите са отговорни за съсирването на кръвта. ПКК показва броя на тромбоцитите, което е важно за диагностицирането на нарушения на кръвосъсирването и рискове от кръвоизливи или тромбози.

Глюкоза, серум

  • Описание

Измерва нивото на глюкозата (кръвната захар) в серума на кръвта.

  • Значение

Измерването на нивото на глюкозата (кръвната захар) в серума на кръвта е важен диагностичен тест, който предоставя ключова информация за метаболитното и общото здравословно състояние на човек. Повишените нива на кръвна захар могат да бъдат индикатор за захарен диабет и да изискват допълнителни тестове като орален глюкозотолерантен тест или измерване на гликиран хемоглобин (HbA1c). За пациенти с установен захарен диабет редовното измерване на нивата на глюкозата е важно за лечението на заболяването. Ниските нива на кръвната захар могат да показват хипогликемия, състояние, което може да бъде потенциално опасно и да изисква незабавна медицинска намеса. Измерването на нивото на глюкозата в серума е част от рутинните прегледи по време на бременност за откриване на гестационен диабет.

Урея в серум

  • Описание

Уреята е продукт на разграждането на протеините в човешкия организъм. Този процес се случва главно в черния дроб и е част от цикъла на уреята (известен още като орнитинов цикъл). Нивото на уреята в кръвта е показател за ефективността на бъбреците при филтриране на отпадъчните продукти от кръвта и тяхното отделяне чрез урината. Повишените нива на урея могат да бъдат индикатор за нарушена бъбречна функция или бъбречна недостатъчност. Високите нива на урея в кръвта могат да бъдат резултат от дехидратация, тъй като намаленото количество течности в организма води до по-концентрирана урея в кръвта. Цикълът на уреята се осъществява в черния дроб. Следователно, абнормалните нива на урея могат да насочат към заболявания на черния дроб, макар че това е по-рядко срещано приложение на теста.

  • Значение

Изследването на нивото на урея в кръвта на човек има няколко важни значения и се използва като диагностичен инструмент в клиничната практика.

Креатинин в серум

  • Описание

Креатининът е отпадъчен продукт, който се образува от метаболизма протеините и се екскретира с урината чрез бъбреците.

  • Значение

Изследването на нивото на креатинин в серума има ключово значение в медицинската диагностика и мониторинг. Креатининът е отпадъчен продукт, който се образува от разграждането на креатин в мускулите и се отделя чрез бъбреците. Нивото на креатинин в серума се използва за оценка на гломерулната филтрация (GFR), която е мярка за функцията на бъбреците. Високите нива на креатинин могат да показват намалена бъбречна функция. Измерването на креатинин е важен показател за диагностика и проследяване на хронична или остра бъбречна недостатъчност.

Пикочна киселина в серум

  • Описание

Пикочната киселина е продукт от разграждането на пурини в човешкия организъм. Пурините са органични съединения, които се намират естествено в клетките на тялото и в много храни, включително червено месо, риба, някои зеленчуци и алкохолни напитки. Те са важна част от ДНК и РНК, както и други важни молекули като АТФ (аденозин трифосфат).

  • Значение

Повишеното ниво на пикочна киселина може да бъде показател за бъбречна недостатъчност, подагра, както и за други заболявания на бъбреците.

Общ билирубин

  • Описание

Билирубинът е жълт пигмент, който се образува при разграждането на хемоглобина в червените кръвни клетки. Той е важен отпадъчен продукт от метаболизма на хемоглобина и се обработва и екскретира от черния дроб.

  • Значение

Изследването на нивото на билирубин в серума е важен диагностичен тест, който предоставя информация за състоянието на черния дроб, жлъчните пътища и еритроцитите. Повишените нива на билирубин могат да бъдат показател за чернодробни заболявания като хепатит, чернодробна цироза или чернодробна недостатъчност. Черният дроб е отговорен за обработката и екскрецията на билирубина, и нарушенията в неговата функция водят до натрупване на билирубин в кръвта. Повишените нива на билирубин могат да показват увеличено разрушаване на червените кръвни клетки, което е характерно за хемолитичните анемии. При тези състояния червените кръвни клетки се разграждат по-бързо от нормалното, което води до повишено производство на билирубин. Запушването на жлъчните пътища (поради камъни в жлъчката, тумори или възпалителни процеси) може да доведе до повишени нива на билирубин. Това състояние е известно като обструктивна жълтеница.

Общ белтък в серум

  • Описание

Измерва общото количество белтъци в кръвния серум, включително албумина и глобулините.

  • Значение

Измерването на общото количество белтъци в кръвния серум е важен диагностичен тест, който предоставя информация за различни аспекти на здравословното състояние на пациента. Белтъците в серума включват албумин и глобулини, които изпълняват разнообразни функции в организма.

GOT/ASAT/AST (Аспартат аминотрансфераза)

  • Описание

AST е ензим, който се намира в различни тъкани, включително черния дроб и сърцето.

  • Значение

Изследването на GOT (глутамат оксалацетат трансфераза), ASAT (аспартат аминотрансфераза) или AST (аспартат аминотрансфераза) в серума има значително клинично значение, тъй като предоставя важна информация за функцията и състоянието на черния дроб и други органи.

GPT/ALAT/ALT (Аланин аминотрансфераза)

  • Описание

ALT е ензим, който се намира предимно в черния дроб.

  • Значение

Изследването на GPT (глутамат пируват трансфераза), ALAT (аланин аминотрансфераза) или ALT (аланин аминотрансфераза) в серума е от ключово значение за оценка на функцията на черния дроб и диагностициране на различни чернодробни заболявания.

Алкална фосфатаза

  • Описание

Алкалната фосфатаза е ензим, който се намира в костите, черния дроб и жлъчните пътища.

  • Значение

Изследването на алкална фосфатаза (ALP) в серума е важно за оценка на здравето на черния дроб, костите и жлъчните пътища. Този ензим играе ключова роля в процесите на храносмилане и костната минерализация.

GGTP (Гама-глутамилтрансфераза)

  • Описание

GGTP е ензим, който се намира в черния дроб, панкреаса и бъбреците.

  • Значение

Измерването на нивото на гама-глутамилтрансфераза (GGTP или GGT) в серума е важен диагностичен тест, който предоставя информация за здравето на черния дроб и жлъчните пътища. GGT е ензим, който се намира в различни тъкани, включително черния дроб, бъбреците и панкреаса, но най-високата концентрация има в черния дроб.

Амилаза в серум

  • Описание

Амилазата е ензим, който се произвежда предимно от панкреаса и слюнчените жлези.

  • Значение

Изследването на нивото на амилаза в серума е важен диагностичен тест, който предоставя информация за състоянието на панкреаса и слюнчените жлези. Амилазата е ензим, който участва в разграждането на въглехидратите и се произвежда основно от панкреаса и слюнчените жлези.

Пакетът „Общо състояние“ на Лаборатории Синево предоставя изчерпателна информация за здравословното състояние на пациента. Тези изследвания са от съществено значение за ранното откриване на различни заболявания и нарушения, което позволява навременно и ефективно лечение. Изследванията в този пакет са предназначени да предоставят цялостна и точна картина на основните функции на организма, което ги прави изключително ценни за поддържане на доброто здраве и превенцията на заболявания.

 

Референции: https://www.synevo.bg/covid-paketi/

https://www.ondemand.labcorp.com/

https://www.testing.com/health-and-wellness-testing/

 

 

 

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

  • Медицина, Медицински университет, Пловдив
  • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
  • Магистратура по Здравен Мениджмънт, БСУ
  • Допълнителни квалификации:

  • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
  • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
  • Експертна дейност:

  • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
  • Членство в научни и съсловни организации:

  • Български лекарски съюз
  • Българско дружество по Ревматология
  • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
  • Подобни статии

    Всички наши медицински лаборатории:

    лаборатория синев бургас 20

    Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

    Лаборатория Пловдив Гербера

    Лаборатория Пловдив – Гербера

    Лабораторията Пловдив - Тримонциум

    Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

    Лаборатория София

    Лаборатория София – бул. България

    IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

    Лаборатория Стара Загора

    20210319 103500 1024x768 1

    Манипулационна – Дружба

    Лаборатория Асеновград

    Манипулационна Асеновград

    асеновград пазара 2

    Манипулационна Асеновград – Пазара

    лаборатория бургас бсу

    Манипулационна Бургас – БСУ

    IMG 20230120 110925370 HDR

    Манипулационна Бургас – Демокрация

    лаборатория в меден рудник

    Манипулационна Бургас – Меден рудник

    синево бургас славейков

    Манипулационна Бургас – Славейков

    лаборатория в центъра на град бургас

    Манипулационна Бургас – Шипка

    Манипулационна Димитровград 2

    Манипулационна Димитровград

    синево пазарджик

    Манипулационна Пазарджик

    Манипулационна Пазарджик – Здраве

    манипулационна пловдив васил априлов

    Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

    манипулационна в квартал каменица пловдив

    Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

    Манипулационан Смирненски

    Манипулационна Пловдив – Смирненски

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна Пловдив – Тракия

    Лабораторията Пловдив - Георги Котов

    Манипулационна Пловдив – Георги Котов

    Лаборатория Synevo Пловдив

    Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    лаборатория пловдив

    Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    viber image 2022 03 21 10 43 55 595

    Манипулационна Раднево

    манипулационна regina life

    Манипулационна София – Regina Life

    IMG 8815

    Манипулационна София – Банишора

    лаборатория квартал витоша

    Манипулационна София – Витоша

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

    DSCF1787

    Манипулационна София – Овча Купел

    манипулационна софия скобелев

    Манипулационна София – Скобелев

    синево софия черковна

    Манипулационна София – Черковна

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – ИСУЛ

    Манипулационна Люлин 4

    Манипулационна София – Люлин

    Манипулационна София – Младост

    Манипулационна София – Младост

    Лаборатория София – Надежда

    Манипулационна София – Надежда

    Synevo в България

    Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

    Synevo logo FB post img

    Манипулационна Стара Загора – Гурко

    лаборатория стара загора железник

    Манипулационна Стара Загора – Железник

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Харманли

    Лаборатория Хасково

    Манипулационна Хасково, АГ кабинет

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Чирпан

    Партньорска лаборатория – Ескулап – София

    Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

    мц кирм св елисавета

    Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

    Партньорска лаборатория – Статус – Варна

    Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград