Съдържание
Резюме
Салмонелозите се причиняват от бактерии от род Salmonella. Протичат като остро инфекциозно заболяване с диария, болки в корема, гадене и повръщане и повишена температура. В някои случаи се развива тежка дехидратация (обезводняване) и други усложнения, които налагат лечение в лечебно заведение.
Салмонелите са сред най-честите причинители на бактериално отравяне в Съединените щати – годишно се хоспитализират около 26 500 души, около 420 умират от усложнения.
Човек се заразява при консумация на контаминирани (заразени) храни или вода. Тежестта на клиничното протичане зависи от възрастта на пациента (деца под 5 години и възрастни над 65 години са изложени на повишен риск от заразяване и тежко протичане), защитните сили на организма (имунния статус – при лица с понижени защитни сили като приемащи имуносупресивна терапия, хора с придружаващо онкологично заболяване на химиотерапия), придружаващи заболявания (заболявания на храносмилателната система, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, захарен диабет и др.), прием на медикаменти (стероиди, имуносупресори); количество поети бактерии (инфектираща доза). В повечето случаи симптомите преминават в рамките на няколко дни без нужда от антибиотично лечение, освен в случаите с усложнения.
Причини
Салмонелите са род Грам отрицателни бактерии, устойчиви на външната среда. Причиняват стомашно-чревни заболявания и хранителни отравяния. Клиничните симптоми се дължат на токсини, отделяни от живите бактерии или в резултат от разрушаването им.
Източник на инфекцията са човекът (болен или заразоносител), домашни и диви животни. Заразяването става при консумация на контаминирани вода и храни като:
- Храни от животински произход – птиче месо, свинско, телешко, мляко и яйца;
- Контаминирани зеленчуци и плодове, които не са правилно измити;
Заразяване може да възникне и при директен контакт с болен или заразоносител, както и при контакт със заразено животно или техни екскременти.
Възможно е да възникват и епидемични взривове – при едновременно заболяване на хора, свързано с консумация на една и съща храна.
Попаднали в стомаха, по-голямата част от салмонелите се разграждат от киселинното стомашно съдържимо, при което се освобождават бактериални токсини, на които се дължат проявите на общо неразположение, повишена температура, стомашно-чревни оплаквания. „Оцелелите“ бактерии попадат в тънкото черво, проникват в чревните клетки и стимулират отделянето на големи количества течности, което се изявява като водниста диария. Като преминават в по-дълбоките слоеве на чревната стена, салмонелите по кръвен път до регионалните лимфни възли и слезката, където клетки на имунната система поемат и разрушават бактериите, при което се освобождават нови количества бактериални токсини, което задълбочава споменатите симптоми.
Симптоми
Инкубационният период (периодът от заразяването до първите клинични прояви) е между 12 и 96 часа. Отначало може да се наблюдават неспецифични оплаквания като капризен апетит (особено при децата) или остро настъпили симптоми като:
- Болки в стомаха или „крампи“ (остри внезапни спазми);
- Болка в корема;
- Гадене;
- Повръщане;
- Къркорене на червата;
- Диарийни изхождания – за салмонелозите са характерни воднисти обилни изхождания, понякога премесени със слуза, по-рядко с кръв;
- Втрисане, струдени тръпки;
- Главоболие;
- Повишена температура;
Диагноза
За поставянето на диагнозата се подхожда комплексно – оплаквания, симптоми при пациента; данни за консумация на съмнителна храна. При групово заболяване със сходни симптоми, които насочват към хранително отравяне винаги се пита и търси консумацията на обща храна.
Етиологична диагноза се поставя при изолация на причинителя – изолиране на салмонели при културелно микробиологично изследване – посявка на хранителна среда на материал от фекална проба и/или повърнати материи.
При тежки форми на салмонелоза и признаци за развитие на салмонелен сепсис се взема и хемокултура- кръвна проба за микробиологично изследване и откриване на бактерии в кръвта.
Усложнения
В повечето случаи салмонеозите преминават в рамките на седмица без прием на антибиотици, а само с правилно хранене, адекватен прием на течности и медикаменти за облекчаване на оплакванията (повръщане, диария, температура).
При деца, възрастни и хора с придружаващи заболявания салмонелозите може да протекат по-тежко с развитието на усложнения като:
- Дехидратация – обезводнявне- в резултат на обилно повръщане и многократни обилни воднисти изхождания се губят големи количества течности. Тежкото обезводняване води до хиповолемичен шок, при който се наблюдават:
- Влошаване на общото състояние;
- Хипотония – ниско артериално кръвно налягане;
- Нарушен баланс на йоните в кръвта (нарушения в концентрацията на натрий, калий, хлор, калций, магнезий);
В по-тежките случаи настъпва остра бъбречна недостатъчност със значително намалено или никакво отделяне на урина, повишени бъбречни показатели (урея, креатинин), промени в киселинно-алкалното състояние на кръвта;
- Салмонелен сепсис – при пациенти с влошени защитни сили на организма може да се открият делящи се бактерии в кръвта. Сепсисът е сериозно състояние, което протича с влошаване на общото състояние и нарушаване на функциите на различни органи и системи.
По-рядко наблюдавани са усложнения като:
- Абсцеси – на слезка, черен дроб;
- Остеомиелит – когато салмонелите преминат в костния мозък;
- Миокардит – възпаление на сърдечния мускул;
Превенция
Липсват специфични мерки за профилактика. Необходимо е спазването на някои правила като:
- Избягване консумация на недобре термично обработено месо, храни с месо и яйца;
- Избягване на консумация на вода от нерегламентирани или несигурни водоизточници;
- Избягване консумация на непастюаризирано мляко и плодови сокове;
- Да не се измиват преди готвене месото и яйцата, защото може да се разпнесат бактериите по повърхности в помещението, в което се готви;
- Правилно и внимателно измиване на плодовете и зеленчуците, да се консумират по възможност обелени;
- Правилно съхранение на хранителните продукти и сготвената храна при подходяща температура в хладилник;
- Месото трябва да се готви на достатъчно висока температура;
- Да не се смесва сготвена храна с несготвена и да не се използват едни и същи прибори за разбъркване;
- Спазване на добра хигиена, почивстване на кухнята и измиване на съдовете след готвене с месо, месни продукти, яйца, мляко, плодове и зеленчуци;
- Спазване на добра лична хигиена;
- Да се избягва контакт с други хора при оплаквания от стомашно-чревно неразположение;
- Измиване на ръцете с вода и сапун след контакт с домашни любимци, техни играчки и екскременти;
Лечение
Основното в лечението на всички инфекциозни заболявания с диариен синдром е правилният хранителен режим – при диария не се гладува, приемат се сухи храни – обикновени сухари и бисквити, солети; сварени макарони, обезсолено сирене и извара; варени картофи и ориз; печена ябълка. Приема се адекватно коли§ество течности – минерална вода със стайна температура, неподсладен или леко подсладен чай (но не с мед) от шипка и джожден.
Избягват се мазни, люти храни и такива с подправки, сладкиши, сиропирани десерти, подсладени сокове и нектари; груба целулоза като зеле, бобови храни.
За овладяване на оплакванията се назначават антидиарийни медикаменти, пробиотици; при нужда- лекарства за повръщане и висока температура.
Болнично лечение се налага при развитие на дехидратация – загубите на течности не може да се компенсират с прием на течности през устата, което налага включването на венозна рехидратация. Приложението на антибиотици се налага предимно при лица с придружаващи заболявания, при които заболяването протича по-тежко, с развитие на усложнения или сепсис.
Източници:
- https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-salmonella
- https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329
- https://www.health.state.mn.us/diseases/salmonellosis/basics.html
- https://www.ecdc.europa.eu/en/salmonellosis
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15697-salmonella
- https://emedicine.medscape.com/article/228174-workup#c5