Съдържание
Копрокултура
Копрокултурата е микробиологично културелно изследване, при което на специални хранителни среди се посява материал от фецес (изпражнение).
Посявките се култивират при определени условия между 24-72 часа, след което се отчита наличие/липса на бактериален растеж, и се идентифицира конкретният бактерии чрез допълнителни тестове.
При изолиране на патогенен причинител се изследва и чувствителността на микроорганизма към антибиотици.
Копрокултура се налага:
- при изявен диариен синдром – повече от 3 изхождания с водниста консистенция в рамките на 24 часа;
- при диария след продължително антибиотично лечение;
- диария при имунокомпрометирани и болни на химиотерапия.
Причинители на диария са редица вируси и бактерии, а в някои случаи и гъбички. Чревната дисбактериоза след продължителен прием на антибиотици, както и някои паразити също могат да доведат до диария.
Пробата за копрокултура се взема с помощта на стерилен тампон или лъжичка напосредствено след спонтанно изхождане. При новородени и кърмачета, вземането на проба става от пелените.
Материал се взима от три различни места на изпражнението до покриване на тампона изцяло. Препоръчва се да се взема от участъците богати на слуз. При наличие на кръв в изхождането, се избягва допиране до тези места, поради антибактериалните функции на белите кръвни клетки.
Взетият материал се поставя в стерилен контейнер и се предава за микробиологичо изследване.
Изследвания и цени (фецес тестове)
Изследвания |
ЦЕНА, лв. |
---|---|
Clostridium difficile Токсин A/B | 56,00 |
Helicobacter pylori Ag фецес | 29,00 |
Helicobacter pylori IgG | 19,80 |
Копрокултура | 19,00 |
Можете да заявите този тест онлайн
Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им
19,00 лв.Още
Източници:
- https://www.synevo.ro/instructiuni-de-recoltare-pentru-recipient-fecal-swab-coprocultura/
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-stool-culture
- https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/how-should-i-collect-and-store-a-stool-faeces-sample/
ИНФО Разбери повече: