Витамин А (ретинол) е мастноразтворим витамин, получен от два класа съединения:
- предварително получен естествен витамин А: ретинол и неговите съединения;
- предшественици на витамин А (провитамин А): бета каротин и сродни съединения.
Хранителните източници на витамин А са:
- черен дроб (във висока концентрация при риби), млечни продукти, яйчен жълтък – богати източници на ретинол;
- зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци (броколи, пъпеш, картофи, моркови, домати, спанак) – за бета каротин.
Ретинолът е незаменим за зрението (особено при намалена светлина). Той е необходим е също и за растежа и диференциацията на тъканите, растежа на костите, репродуктивния процес, ембрионалното развитие, синтеза на гликопротеини, предотвратяването на рак и сърдечно-съдови заболявания. Заедно с някои каротеноиди, витамин А поддържа имунната система и намалява риска от инфекции. Препоръчителната дневна доза е 800 μg при жени, деца над 10 години и възрастни хора, 1000 μg при мъже, юноши и бременни жени, 1300 μg по време на лактация (кърмене).
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Време за резултати (делнични дни) Цена Поръчай
Съдържание
Цел на изследването
Целта на изследването е да се установи серумната концентрация на витамин А в организма.
Препоръки за определяне на витамин А
Клинично съмнение за дефицит или излишък на витамин А, както и проследяване на ефекта от лечението с витамин А.
Подготовка на пациента
Изследването се извършва на гладно най-малко 8 часа след консумацията на храна. Консумацията на храни, съдържащи витамин А, трябва да се избягва 48 часа преди вземане на проба за изследване за пациенти над 6 месеца и 24 часа преди вземане
на пробата за тези под 6 месеца.
Материал за изследване
- венозна кръв
Необходима обработка след вземане на материала за изследване – серумът се отделя чрез центрофугиране, незабавно се замразява и се покрива с непрозрачно фолио, за да се предпази от светлина.
Обем на пробата – минимум 2 ml серум
Причини за отхвърляне на пробата
- интензивно хемолизирана
- липемична
- размразена
- незащитена проба
Метод
- течна хроматография под високо налягане
Референтни стойности
Референтен диапазон (mg/l)
Възраст (години)
- 0-1 0.09 – 0.54
- 1-11 0.29 – 0.46
- 11-16 0.26 – 0.54
- 16-19 0.29 – 0.74
- > 19 0.3 – 0.9
Тълкуване на резултатите
Получаването на нискa стойност показваща дефицит на витамин А поради недостатъчен прием или малабсорбция на витамина. Стойност под 0.2 mg/l изисква лечение с витамин А (по препоръка на СЗО), а спад под 0.1 mg/l показва тежък дефицит. Стойности над 1,200 mg/l показват хипервитаминоза А и възможна токсичност.
Граници в изследването и възможност за отчитане на фалшиви резултати
Консумация на голямо количество алкохол може да доведе до повишено серумно ниво на витамин А. При консумация на храна преди провеждане на изследването или приложението на витаминни добавки може да доведе до фалшиво нормални или повишени стойности на витамина в кръвта.
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Време за резултати (делнични дни) Цена Поръчай
ИНФО Вземи 5% отстъпка целия пакет витамини:
Изследване Съдържание Цена Поръчай
Инфо Научи повече:
Източници: