Храненето преди и по време на бременност е тема, за която всяка жена трябва да се замисли сериозно. Приемът на витамини, особено ако такива липсват в обичайната диета, допринася за здравето на майката и нейното бебе.
Добавките за бременни съдържат много и разнообразни витамини и минерали, но е добре да се знае кои са безопасни и кои трябва да се избягват.
Бременните жени оценяват достоверната и проверена информация за всички пренатални добавки, необходимостта от тях, тяхното значение и препоръките за техния прием.
Думата „пренатално“ се използва за всичко, което се наблюдава и се случва преди раждането. Този материал цели да Ви запознае с най-актуалните и полезни факти за добавките по време на бременност, като отговори и на най-често задаваните въпроси.
Съдържание
Необходимо ли е да се приемат витамини по време на бременност?
Приемането на витамини по време на бременност не е задължително. Дори бъдещата майката да се храни здравословно и балансирано, приемът на някои хранителни вещества може да не е достатъчен. В този случай витамините може да са от полза.
Растежът на бебето и нарастващата умора на майка изискват много допълнителни витамини и минерали. Например, според CDC (Център за контрол на болестите, САЩ) фолиевата киселина е необходима за развитието на мозъка и гръбначния мозък, както и за предотвратяване на вродени недъзи. Затова на бременните се препоръчва да си я набавят в необходимо количество чрез правилно хранене и витамини за бременни.
Кога да спрем приема на витамини за бременни?
Отговорът на този въпрос зависи от конкретния случай, но не е нужно да спрете приема на витамини за бременни веднага след раждането. Може да продължите да ги вземате до 4 – 6 седмици след това.
Те може да са от полза по време на кърменето, предпазвайки майката и бебето от евентуален недостиг на витамини.
Ако е нужно, витамините за бременни може да се заменят с подходяща формула, специфично разработена за кърмещи или с уникални комбинации, с които да се компенсират установени дефицити.
Интересно е, че витамините за бременни се приемат в някои случаи и от мъже.
Кога са създадени витамините за бременни?
Тези продукти са първоначално въведени през 70-те години на 20 век, когато някои компании за хранителни добавки започнали да добавят фолиева киселина в техните мултивитамини.
Проучвания върху връзката между дефицита на фолиевата киселина по време на бременност и някои вродени заболявания при новородените започват около 1980-та година.
Какво съдържат пренаталните витамини?
400 микрограма фолиева киселина на ден предотвратява тежките дефекти на мозъка и гръбначния мозък. Почти всички добавки за бременни съдържат фолиева киселина. Приемана преди и по време на бременност, тази съставка може да предпази от развитието на дефекти на невралната тръба като спина бифида. Набавяне на необходимото количество фолиева киселина предотвратява около 70% от тези дефекти.
Пренаталните витамини обикновено съдържат 200 – 300 милиграма калций. Препоръчва се, вкл. и от СЗО, бременните да приемат 1200 милиграма калций. На жените, които приемат по-малко калций или са изложени на повишен риск от високо артериално налягане по време на бременност (гестационна хипертония), се препоръчват дневно 1500 – 2000 милиграма. Калцият е необходим не само за костите, но и за предотвратяване на гестационна хипертония.
Бременните се нуждаят от около 27 милиграма желязо дневно. За образуването на червените кръвни клетки се нуждаем от 19 – 20 милиграма желязо на ден. При бременност, обаче, дневните нужди нарастват, а една от причините е увеличения кръвен обем. Затова приемането на добавките с желязо е жизнено важно за бременната, тъй като недостатъчният прием на желязо може да причини проблеми, като например анемия.
Бременните трябва да приемат допълнително между 400 – 550 милиграма омега-3 мастни киселини, 225 милиграма от които се препоръчва да са докозохексанова киселина (DHA). Важно е да се поддържа баланс между есенциалните омега-3 мастни киселини – DHA и EPA (ейкозопентанова киселина) – и омега-6 мастни киселини. Освен това, по време на бременност EPA има важна роля за вътреклетъчната абсорбция и трансплацентарния транспорт на DHA. При бременност нуждите от омега-3 мастни кисели са по-високи и от една трета до половината от необходимото се съдържа в пренаталните витамини.
Кои витамини трябва да се избягват при бременност?
Токсичните ефекти на витамин А при бременност включва вродени дефекти и чернодробни увреждания. Във високи дози витамин А може да е вреден, особено при бременни. Витамин А в необходимите количества е жизнено важен за развитието на имунната функция. Ако с храната се набавят адекватни количества витамин А, приемането на добавки не е препоръчително.
Във високи количества, витамин Е повишава риска от болки в корема и преждевременно пукнат околоплоден мехур. Въпреки че е важен за генната експресия, този мастноразтворим витамин не е препоръчително да се приема от бременни.
Какви са здравословните ползи от приемане на пренатални добавки?
Добавките за бременни не могат да заместят здравословното хранене. Те допринасят за набавянето на дефицитите. Мултивитамините за бременни осигуряват допълнителни микронутриенти, необходими за повишените нужди преди, по време на бременност и кърмене. Някои проучвания показаха понижен риск от предтерминно раждане и прееклампсия.
Анемията при бременни е сред най-честите нарушения, резултат от непълноценно хранене. Среща се често и се свързва с преждевременно раждане и депресия, а анемия може да развие и бебето. Затова се препоръчва на бременните с желязодефицитна анемия да се консултират с лекаря си.
Много усложнения при бременност може да се предотвратят с приема на витамин Д в дози между 2000 и 4000 единици дневно. Дефицитът на витамин Д се свързва с повишен риск от прееклампсия, преждевременно раждане, гестационен диабет. Някои експерти смятат, че дозите при бременни трябва да са по-високи.
Магнезият предпазва от високо кръвно налягане и преждевременно раждане. Проучвания показват, че добавките с магнезий понижават риска за плода от изоставане в растежа и преждевременно раждане.
Рибеното масло допринася за развитието на зрителната система и растежа на плода до достигане на очаквания термин.
Проучванията за използването на пробиотици по време на бременност все още се провеждат и резултатите от тях са неубедителни, но някои ползи бяха отчетени. Пробиотиците вероятно намаляват риска от гестационен диабет, следродилна депресия, екзема и дерматит при новороденото. Въпреки това, по-задълбочени изследвания са необходими за да определят и докажат ефекта върху здравето на майката, плода и новороденото.
Безопасност и потенциални нежелани ефекти от пренаталните витамини
Витамините и добавките за бременни се смятат за безопасни. Проучвания не показват специфичен риск при прекомерен прием на храни, богати на микронутриенти и комбинирани хранителни добавки. Въпреки това, нивата на желязо и ниацин може да се повишат над горните граници.
Възможно е пробиотиците да индуцират системна инфекция при имунокомпрометирани бременни жени. По време на бременност фибрите и пробиотиците подобряват чревния пасаж и не са документирани нежелани ефекти. Въпреки това са необходими контролирани и по разширени проучвания.
Високите дози желязо при бременни без железен дефицит може да доведе до усложнения, а като нежелани ефекти също се наблюдават запек, повръщане и промени в нивата на хемоглобина.
Прекомерният прием на витамин А може да има тератогенен ефект – във високи дози витамин А може да доведе до нарушения у плода. Такива ефекти са докладвани при майки, които приемат дози от 10 000 или повече единици витамин А.
Заключение
Набавянето на организма с необходимите нутриенти е жизнено важно във всеки един период от живота, особено по време на бременност. Това обяснява защо добавките за бременни придобиват все по-голяма популярност сред бременни и кърмещи.
Добавките за бременни съдържат важни витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, които осигуряват дори най-специфичните хранителни изисквания. Това ги прави толкова важни за състоянието на бебето и майката.
Жените, които разчитат единствено на здравословното хранене, поемат риск. От една страна, качеството на тяхната храна и абсорбирането на полезните нутриенти от тях може да бъде компрометирано.
В същото време, бързо растящият плод изисква хранителни вещества за развитието си. Бременните жени трябва да получават тези нутриенти, за да помогнат на развитието и да поддържат добро здрав.
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Съдържание Цена Поръчай