Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Плазмафереза

Медицинска информация

Обща информация

Терминът плазмафереза произлиза от гръцките думи „πλάσμα – плазма“, нещо цяло, и „ἀφαίρεσις – афарезис“ – извличане, отнемане. Плазмаферезата е лечебен инвазивен метод, при който (след „извеждане“ на кръвта от тялото) част от плазмата на болния се отделя от формените елементи (еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и се заменя с донорска плазма или белтъчни разтвори (албумин или комбинация от албумин и физиологичен разтвор, обикновено в съотношение 70 % към 30 %), като по този начин от циркулацията се отстраняват автоантитела, имунни комплекти, липопротеини, ендотоксини, фактори на комплемента и други патогенетични фактори, свързани с различни заболявания. Ефективността на плазмаферезата зависи от скоростта на образуване на патологичните молекули и от ефективността на очистването им. Този лечебен метод рядко се използва самостоятелно. През последните години се прилага в комплексното лечение на повече от 150 тежко протичащи заболявания, но ефектът от това лечение е доказан при около 40 от тях. При автоимунните заболявания освен максимално бързото и ефективно очистване чрез плазмаферезата се използва и имуносупресивното лечение с цел потискане на основния процес. При тези заболявания се наблюдава и вторично покачване на синтеза на автоантителата след плазмаферезатам което е още една причина за допълнителното използване на имуносупресори.

Техника на извършване на плазмафереза

Техниката на извършване на плазмафереза включва няколко ключови стъпки, които се изпълняват с помощта на специализирана апаратура. По време на процедурата, през достъп до кръвоносната система. плазмата се отделя от останалите кръвни компоненти, и след това кръвните клетки се връщат обратно в кръвообращението на пациента. Ето как протича процедурата стъпка по стъпка:

  1. Подготовка

Пациентът се подлага на предварителна оценка, включително медицинска анамнеза и лабораторни изследвания, за да се установи дали е подходящ за извършването на плазмафереза.

Обяснява се процесът на пациента и се получава неговото информирано съгласие.

  1. Поставяне на венозен достъп

За да се извърши плазмаферезата, обикновено се изисква поставянето на венозен достъп. Това може да бъде чрез периферен или централен венозен катетър, в зависимост от състоянието на вените на пациента и продължителността на лечението.

  1. Процес на разделяне

През венозният път кръвта преминава през апаратурата на плазмаферезата, която използва центрофугиране или филтрация за да отдели плазмата от кръвните клетки.

Плазмата се събира в специален контейнер, докато останалите кръвни компоненти се смесват отново с физиологичен разтвор и се връщат обратно в кръвообращението на пациента.

  1. Мониторинг и контрол на странични ефекти

През цялата процедура пациента се наблюдава за всякакви симптоми на странични ефекти, като умора, треперене, втрисане или ниско кръвно налягане. При необходимост се предприемат мерки за облекчаване на тези симптоми.

  1. Завършване на процедурата

След като желаното количество плазма е събрано, процедурата се приключва. Катетърът се премахва, а мястото на пункцията се обработва за предотвратяване на инфекция.

  1. Постпроцедурен мониторинг

Пациентът остава под наблюдение за известно време след процедурата, за да се увери, че няма отрицателни реакции или усложнения.        Плазмаферезата е ефективен медицински инструмент, но изисква внимателно планиране и строг медицински надзор, за да се гарантира безопасността и ефективността на процедурата.

Как работи плазмаферезата ?

Плазмаферезата се извършва с помощта на специална апаратура, през която преминава кръвта на пациента или донора, разделя плазмата от останалите кръвни компоненти, като еритроцити, левкоцити и тромбоцити, и връща кръвните клетки обратно в кръвообращението. Разделената плазма се съхранява в специален контейнер и може да се използва за терапевтични цели или за производство на лекарства.

Апаратурата, използвана за плазмафереза, е специализирана и включва редица технически компоненти, които осигуряват безопасно и ефективно протичане на процедурата. Ето основните компоненти и технологии, използвани в плазмаферезни системи:

  1. Плазмаферезен апарат

Този апарат е основният компонент и може да използва различни технологии за разделяне на плазмата от останалите кръвни клетки. Най-често се използват два метода:

  • Центруфугиране: Кръвта се върти в центрифуга при висока скорост, което причинява разделянето на компонентите на кръвта по тежест. Плазмата, която е по-лека, се отделя от по-тежките кръвни клетки.
  • Мембранна филтрация: Използва се специален филтър, който пропуска плазмата, но задържа по-големите кръвни клетки.
  1. Система за реинфузия

След като плазмата е отделена, останалите кръвни клетки се смесват със солеви разтвор (физиологичен разтвор) и се реинфузират обратно в тялото на пациента. Тази система осигурява, че пациентът не губи значително количество кръвни клетки и поддържа хомеостазата.

  1. Мониторинг и контрол

Плазмаферезните машини са оборудвани със сензори и мониторинг устройства, които следят за витални показатели на пациента и параметрите на процедурата, включително скоростта на потока на кръвта, температурата и налягането. Това помага за предотвратяване на възможни усложнения по време на процедурата.

  1. Интерфейс и настройки

Съвременните плазмаферезни апарати имат усъвършенствани интерфейси за потребителя, които позволяват на медицинските специалисти да настройват параметрите на процедурата според нуждите на всеки отделен пациент. Това включва регулиране на количеството извлечена плазма, скоростта на процеса и продължителността на процедурата.

Производители и модели

Някои от водещите производители на плазмаферезни апарати включват Haemonetics, Fresenius, Terumo BCT и други. Тези компании произвеждат различни модели, които се използват в болници и клиники по целия свят. Тези апарати са изключително важни за извършването на плазмафереза, тъй като осигуряват точност, безопасност и ефективност в процеса на лечение или донорство на плазма.

Приложение на плазмаферезата

Плазмаферезата е медицинска процедура, която се използва както за лечебни, така и за донорски цели, предлагайки разнообразие от приложения в клиничната практика. Ето някои от основните приложения и състояния, при които се използва плазмаферезата:

  • Лечебни приложения

Автоимунни заболявания: Плазмаферезата се използва за премахване на патогенни антитела, имунни комплекси или токсични протеини от кръвта при различни автоимунни заболявания. Примери включват:

  • Миастения гравис. За премахване на антитела, които атакуват мускулн-нервните връзки.
  • Системен лупус еритематодес. Помага при тежки случаи, когато стандартната терапия не е достатъчна.
  • Някои тежки васкулити. За намаляване на възпалението на кръвоносните съдове.
  • Неврологични заболявания. Особено при тези, свързани с имунни или възпалителни процеси, като:
  • Синдром на Гилен-Баре. Бърза интервенция за премахване на имуноглобулини (антитела), които атакуват миелиновата обвивка на периферните нерви.
  • Хронична инфламаторна демиелинизираща полиневропатия (CIDP). Периодично лечение за подобряване на симптомите.
  • Трансплантация на органи. Използва се за намаляване на риска от отхвърляне на трансплантата, като се премахват антитела срещу трансплантирания орган.
  • Тежки метаболитни нарушения. За бързо премахване на токсични вещества от кръвта, които не могат да бъдат ефективно филтрирани поради бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Потенциални рискове и странични ефекти

Плазмаферезата, като медицинска процедура, има много ползи, но също така може да включва и потенциални рискове и странични ефекти. Важно е тези рискове да бъдат внимателно обмислени и управлявани. Ето някои от най-често срещаните рискове и странични ефекти свързани с плазмаферезата:

  1. Алергични реакции

Може да възникнат алергични реакции поради заместителните разтвори, използвани по време на процедурата, или поради реакция към машината, която се използва за филтрация на кръвта. Тези реакции обикновено са леки и се управляват с антихистамини или други лекарства.

  1. Хипокалцемия

Понякога, разтворите, използвани за разреждане на кръвта и предотвратяване на съсирването, могат да причинят ниски нива на калций в кръвта (хипокалцемия), което може да доведе до треперене, усещане за изтръпване в устните или пръстите, и мускулни спазми.

  1. Кървене и инфекция

Всеки път, когато кожата се пробива, съществува риск от инфекция и кървене. Въпреки че тези рискове са минимални, те съществуват, особено ако се използва централен венозен катетър.

  1. Хипотония

Някои пациенти могат да изпитат ниско кръвно налягане по време или след процедурата, което може да доведе до замайване или усещане за слабост.

  1. Умора

Плазмаферезата може да бъде изтощителна за тялото, и някои хора изпитват умора след процедурата.

  1. Неравномерно разпределение на кръвните клетки

Понякога кръвните клетки, които се връщат в кръвообращението, могат да не се разпределят равномерно, което може да причини временно усещане за студ или треперене.

  1. Редки сериозни усложнения

В редки случаи могат да възникнат по-сериозни усложнения като кръвни съсиреци, сериозни алергични реакции или други медицински състояния.

Контролиране на рисковете

За да се минимизират тези рискове, медицинските специалисти внимателно оценяват пациентите преди процедурата, наблюдават ги по време на плазмаферезата и предприемат мерки при възникване на странични ефекти. Подходящата подготовка и следпроцедурно наблюдение са съществени за осигуряване на безопасността и ефективността на плазмаферезата.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560566/

https://en.wikipedia.org/wiki/Plasmapheresis

https://emedicine.medscape.com/article/1895577-overview?form=fpf

https://www.healthline.com/health/plasmapheresis

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/plasmapheresis

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

  • Медицина, Медицински университет, Пловдив
  • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
  • Магистратура по Здравен Мениджмънт, БСУ
  • Допълнителни квалификации:

  • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
  • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
  • Експертна дейност:

  • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
  • Членство в научни и съсловни организации:

  • Български лекарски съюз
  • Българско дружество по Ревматология
  • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
  • Подобни статии

    Всички наши медицински лаборатории:

    лаборатория синев бургас 20

    Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

    Лаборатория Пловдив Гербера

    Лаборатория Пловдив – Гербера

    Лабораторията Пловдив - Тримонциум

    Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

    Лаборатория София

    Лаборатория София – бул. България

    IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

    Лаборатория Стара Загора

    20210319 103500 1024x768 1

    Манипулационна – Дружба

    Лаборатория Асеновград

    Манипулационна Асеновград

    асеновград пазара 2

    Манипулационна Асеновград – Пазара

    лаборатория бургас бсу

    Манипулационна Бургас – БСУ

    IMG 20230120 110925370 HDR

    Манипулационна Бургас – Демокрация

    лаборатория в меден рудник

    Манипулационна Бургас – Меден рудник

    синево бургас славейков

    Манипулационна Бургас – Славейков

    лаборатория в центъра на град бургас

    Манипулационна Бургас – Шипка

    Манипулационна Димитровград 2

    Манипулационна Димитровград

    синево пазарджик

    Манипулационна Пазарджик

    Манипулационна Пазарджик – Здраве

    манипулационна пловдив васил априлов

    Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

    манипулационна в квартал каменица пловдив

    Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

    Манипулационан Смирненски

    Манипулационна Пловдив – Смирненски

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна Пловдив – Тракия

    Лабораторията Пловдив - Георги Котов

    Манипулационна Пловдив – Георги Котов

    Лаборатория Synevo Пловдив

    Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    лаборатория пловдив

    Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    viber image 2022 03 21 10 43 55 595

    Манипулационна Раднево

    манипулационна regina life

    Манипулационна София – Regina Life

    IMG 8815

    Манипулационна София – Банишора

    лаборатория квартал витоша

    Манипулационна София – Витоша

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

    DSCF1787

    Манипулационна София – Овча Купел

    манипулационна софия скобелев

    Манипулационна София – Скобелев

    синево софия черковна

    Манипулационна София – Черковна

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – ИСУЛ

    Манипулационна Люлин 4

    Манипулационна София – Люлин

    Манипулационна София – Младост

    Манипулационна София – Младост

    Лаборатория София – Надежда

    Манипулационна София – Надежда

    Synevo в България

    Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

    Synevo logo FB post img

    Манипулационна Стара Загора – Гурко

    лаборатория стара загора железник

    Манипулационна Стара Загора – Железник

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Харманли

    Лаборатория Хасково

    Манипулационна Хасково, АГ кабинет

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Чирпан

    Партньорска лаборатория – Ескулап – София

    Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

    мц кирм св елисавета

    Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

    Партньорска лаборатория – Статус – Варна

    Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград