Диаминооксидазата (DAO) е храносмилателен ензим, който се произвежда от бъбреците, тимусната жлеза и чревната лигавица. Неговата основна функция е разграждането на излишния хистамин в тялото.
Хистаминът е химическо съединение, което спомага за регулацията функциите на храносмилателната, нервната и имунната система. При появата на алергична реакция нивата на хистамин се покачват значително.
Диаминооксидазата (DAO) поддържа нивата на хистамина в норма, за да се избегнат неприятните симптоми, които повишената му концентрация предизвиква – запушен нос, сърбеж, главоболие, кихане и др.
Съдържание
Храни с повишено съдържание на хистамин:
- Вино и други алкохолни напитки (хистаминът се произвежда в процеса на ферментация);
- Риба – скумрия, риба тон, сардина, херинга. Пушената риба има по-високо съдържание на хистамин;
- Зрели сирена – ементал, стилтън, горгонзола, камембер, пармезан;
- Салами, наденички и шунка;
- Пушени меса;
- Винен оцет;
- Кисели краставички;
- Кисело зеле;
- Шоколад.
Хистаминова нетолерантност
Хистаминовата нетолерантност е състояние, което се появява при повишени хистаминови нива в тялото. Една от вероятните причини за появата й е дефицитът на диаминооксидаза(DAO). Когато нивата на DAO са ниски, преработването на излишния хистамин, приет с храната, е затруднено. В резултат на това нивата му се повишават, което води до появата на разнообразни симптоми на алергия, които не са свързани с типичния механизъм на класическа алергична реакция. Това състояние се нарича хистаминова нетолерантност.
Различни фактори могат да допринесат за понижаване нивата на диаминооксидаза (DAO) или свръхпродукция на хистамин – генетични мутации, злоупотреба с алкохол, прием на различни медикаменти (нестероидни противовъзпалителни и др.), свръхрастеж на чревните бактерии, консумация на големи количества храни, богати на хистамин.
При наличие на хистаминова нетолерантност, причинена от ниски нива на диаминооксидаза(DAO), кожните тестове за алергия ще бъдат отрицателни.
Цел на изследването
Целта на изследването е определянето активността на ензима диаминооксидаза при пациенти със симптоми на хранителна алергия.
Кога да направя това изследване?
Изследване на диаминооксидазната активност се прави при пациенти с прояви на хранителна алергия (два или повече от изброените по-долу типични симптоми) и отрицателни кожно-алергични и специфични IgE тестове.
Симптомите на хистаминова нетолерантност често приличат на тези при истинска алергична реакция:
- Запушен нос;
- Главоболие;
- Сърбеж, кожни обриви и уртикария;
- Кихане;
- Затруднено дишане;
- Нарушения в сърдечния ритъм;
- Диария, коремна болка, гастроинтестинално неразположение;
- Гадене и повръщане;
- Ниско кръвно налягане.
Цена за DAO ензим (нетолерантност към хистамина)
Изследване | Цена | Поръчай |
---|
Подготовка преди изследване
Изследването се извършва сутрин на гладно. Провеждане на изследването при бременни жени следва да се избягва, тъй като по време на бременност активността на DAO е повишена.
Проба
- венозна кръв
Метод
- REA
Референтни стойности:
- 14-33 IU/mL
В Лаборатории Синево се грижим да осигурим най-надеждните резултати посредством работата си с нашите партньорски лаборатории в Германия – IMD.
Можете да заявите този тест онлайн
Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им
93,00 лв.Добави в количката
ИНФО Разбери повече:
Източници:
- https://www.synevo.ro/activitatea-diaminoxidazei-intoleranta-la-histamina/
- https://www.healthline.com/nutrition/dao-supplement#benefits