Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Хранителни алергени

Медицинска информация

Обща информация

Хранителните алергени са вещества, обикновено протеини, които се съдържат в храните и предизвикват нежелани имунни реакции при някои хора. Когато човек с алергия консумира храна, съдържаща алерген, неговата имунна система погрешно разпознава този алерген като вреден и реагира чрез отделяне на различни химически вещества, включително хистамин. Това може да доведе до различни симптоми, вариращи от леки като сърбеж и обриви до тежки и животозастрашаващи, като анафилаксия. Най-честите хранителни алергени включват ядки, мляко, яйца, риба, миди, соя и пшеница.

Видове

Хранителните алергени могат да бъдат класифицирани в няколко основни категории, в зависимост от вида храна, която ги съдържа.

  • Млечни продукти. Основният алерген в тази категория е протеинът, съдържащ се в кравето мляко, като казеин и суроватъчен протеин.
  • Яйца. Основните алергени са протеините, съдържащи се в белтъка на яйцето, като овомукоид, овотрансферин и овалбумин.
  • Ядки. Тук се включват различни ядки като фъстъци, бадеми, орехи, кашу, лешници и други. Фъстъците и ядките от дървета са сред най-честите причинители на тежки алергични реакции.
  • Риба и морски дарове. Рибата и морските дарове, като скариди, миди, раци и омари, съдържат специфични протеини, които могат да предизвикат алергии.
  • Соеви продукти. Соевият протеин е често срещан алерген, особено при малки деца.
  • Пшеница. Глутенът и други протеини в пшеницата могат да предизвикат алергични реакции при някои хора.
  • Целина. Целината съдържа протеини, които могат да бъдат силни алергени, особено в суров вид.
  • Горчица. Горчицата също може да предизвика алергични реакции, особено при хора с алергии към други кръстоцветни растения.
  • Сусам. Сусамът и продуктите, които го съдържат, могат да бъдат силни алергени, особено в някои култури.
  • Лупин. Лупинът, използван често като заместител на брашното или като добавка в различни храни, също може да предизвика алергични реакции.

Тези алергени могат да предизвикат различни симптоми при хора с алергия, вариращи от леки до тежки. Важно е да се отбележи, че различните хора могат да реагират на различни видове алергени по различен начин.

Патогенеза (механизъм на развитие)

Патогенезата на хранителните алергени включва сложен имунен отговор, при който имунната система погрешно разпознава безвредни протеини в храните като опасни и реагира на тях с възпалителни процеси. Ето как протича този процес:

  • Първоначална сенсибилизация:

При първото излагане на хранителен алерген, имунната система на някои хора погрешно го разпознава като вреден. Това води до активиране на определени имунни клетки, наречени В-лимфоцити.В-лимфоцитите започват да произвеждат специфични антитела от клас имуноглобулин E (IgE), насочени срещу конкретния алерген. Тези IgE антитела се свързват с повърхността на мастоцитите и базофилите, които са клетки, съдържащи химични медиатори на възпалението, като хистамин.

  • Вторично излагане и алергична реакция:

При повторно излагане на същия алерген, той се свързва с IgE антителата, вече прикрепени към мастоцитите и базофилите. Това свързване води до активация на тези клетки и освобождаване на хистамин и други възпалителни медиатори (като левкотриени и цитокини) в околните тъкани и кръвта.

  • Симптоми на алергичната реакция:

Хистаминът причинява разширяване на кръвоносните съдове, увеличаване на пропускливостта на капилярите, контракция на гладките мускули и стимулиране на нервните окончания. Това води до симптоми като зачервяване, подуване, сърбеж, ринит, хрипове, коремни болки и диария. Левкотриените и простагландините допълнително усилват възпалителния отговор и могат да причинят бронхоспазъм, оток и други тежки реакции.

  • Системна реакция и анафилаксия:

В някои случаи, когато освобождаването на хистамин и други медиатори е масивно, може да се развие анафилаксия – животозастрашаващо състояние, характеризиращо се със спад на кръвното налягане, затруднено дишане, силен оток и възможна загуба на съзнание. Анафилаксията изисква незабавна медицинска намеса и приложението на медикаменти.

  • Имунологична памет и хронична алергия

След алергична реакция, организмът може да остане „сензибилизиран“, което означава, че следващото излагане на алергена ще предизвика още по-бърза и силна реакция. С течение на времето и при продължаващи излагания, алергичната реакция може да се утежни.

Клинична картина

Клиничната картина на хранителните алергии може да варира от леки до тежки симптоми, които могат да засегнат различни органи и системи в тялото.

Кожни симптоми:

  • Уртикария (копривна треска) – обрив, който се характеризира с бледи или червеникави, сърбящи, повдигнати участъци по кожата.
  • Екзема – сухи, лющещи се и сърбящи участъци по кожата, особено при малки деца.
  • Ангиоедем – подуване на по-дълбоките слоеве на кожата, най-често в областта на лицето, устните, клепачите и крайниците.

Стомашно-чревни симптоми:

  • Коремна болка под формата на спазми и дискомфорт в корема.
  • Диария, изразяваща се в повтарящи се или хронични случаи на разхлабени изхождания.
  • Повръщане, което може да бъде един от първите признаци на алергична реакция при деца.
  • Гадене и общо чувство на неразположение, което може да бъде съпроводено с желание за повръщане.

Респираторни симптоми:

  • Ринит, изразяващ се в запушване на носа, хрема, кихане и сърбеж в носа.
  • Кашлица, която е дразнеща, често без секрет.
  • Хрипове при дишане, обикновено показателни за стесняване на дихателните пътища.
  • Задух, изразяващ се в затруднено дишане, което може да бъде сигнал за сериозна реакция.

Симптоми на устната кухина и гърлото:

  • Сърбеж и подуване на устните, езика и гърлото: Могат да се проявят веднага след консумацията на алергена.
  • Затруднено преглъщане: Чувство на буца в гърлото или болка при преглъщане.

Системни симптоми:

  • Анафилаксия. Това е най-тежката форма на алергична реакция, която включва комбинация от симптоми като спад на кръвното налягане, затруднено дишане, сърцебиене, загуба на съзнание и шок. Анафилаксията е спешно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.
  • Сърдечно-съдови симптоми, които могат да включват тахикардия (ускорен сърдечен ритъм), хипотония (ниско кръвно налягане) и в тежки случаи, сърдечен арест (спиране на сърцето).

Неврологични симптоми:

  • Замайване и световъртеж. Могат да бъдат причинени от спад на кръвното налягане при тежка алергична реакция.
  • Загуба на съзнание, което е възможно е при анафилаксия.

Очни симптоми:

  • Конюнктивит, изразяващ се в зачервяване, сърбеж и сълзене на очите.
  • Психологически симптоми:

Тревожност и паника, които могат да се появят като реакция на усещането за затруднено дишане и други тежки симптоми.

Клиничната картина на хранителната алергия може да варира значително в зависимост от индивидуалната чувствителност на пациента и количеството на погълнатия алерген. Някои хора могат да имат леки симптоми, докато при други реакцията може да бъде животозастрашаваща.

Диагностика

Диагностиката на хранителните алергии е многоетапен процес, който включва клинична оценка, лабораторни изследвания и провокационни тестове.

  1. Анамнеза (история на заболяването):
  • Подробна анамнеза на симптомите. Лекарят ще зададе въпроси за появата, продължителността и тежестта на симптомите, които се появяват след консумация на определени храни.
  • Семейна история на алергии. Също така ще бъде оценена дали има фамилна предразположеност към алергии или атопични заболявания (като астма, екзема и сенна хрема).
  • Диетичен дневник. Пациентът може да бъде помолен да води дневник на храненето и симптомите, което помага да се идентифицират потенциалните хранителни алергени.
  1. Физикален преглед. Лекарят ще проведе преглед, за да търси физически признаци на алергична реакция, като кожни обриви, подуване или други видими симптоми.
  2. Кожни тестове:
  • Тест чрез убождане (Prick тест). Малко количество екстракт от потенциалния алерген се нанася върху кожата, след което се прави леко убождане. Ако има алергия, на мястото на убождането ще се появи зачервяване и подуване (уртикария).
  • Интрадермален тест. По-точен тест, при който малко количество алерген се инжектира под кожата. Обикновено се използва при отрицателен Prick тест, но с наличие на силни клинични подозрения.
  1. Кръвни тестове:
  • Тест за специфични IgE антитела. Този тест измерва количеството специфични IgE антитела в кръвта срещу различни хранителни алергени. Най-често се използва тестът ImmunoCAP.
  • Общ IgE тест. Може да се измери общото ниво на IgE в кръвта, което обаче не е специфично и не може да определи конкретен алерген.
  1. Елиминационна диета. Пациентът се поставя на диета, която изключва предполагаемите алергени за определен период от време. След това тези храни се въвеждат отново една по една, за да се установи коя от тях предизвиква симптоми.
  2. Перорален провокационен тест. Това е „златен стандарт“ за диагностика на хранителни алергии. Пациентът консумира постепенно увеличаващи се количества от предполагаемия алерген под наблюдение на лекар, за да се наблюдава дали се появяват симптоми. Тестът се провежда в контролирана медицинска среда, поради риск от тежка алергична реакция (анафилаксия).
  3. Тестове за хистаминово освобождаване. Използват се по-рядко и включват измерване на освобождаването на хистамин от базофили след излагане на алергена.
  4. Patch тестове (Тестове за късен тип алергия). Тестват за забавени алергични реакции (тип IV) при контакт с определени храни. Тестът включва поставяне на пластири с алерген върху кожата за 48 часа и наблюдение за развитие на реакция.
  5. Генетични тестове. В редки случаи, при съмнение за наследствени форми на хранителна алергия, може да се обмисли генетично тестване.

Какви пакети или тестове предлагаме в Синево, свързани с хранителни алергии ?

  1. LTT панел (се работи на Германия за 12 работни дни)
Пакет изследвания Алерген
Хранителни алергии (TOP25) – Тест за лимфобластна трансформация (LTT) Краве мляко
Кокоше яйце
Жито
Ръж
Царевица
Лимец
Морков
Картоф
Целина
Спанак
Домат
Ябълка
Праскова
Портокал
Киви
Треска
Тон
Телешко месо
Свинско месо
Пилешко месо
Червен пипер
Черен пипер
Ядки
Фъстъци
Мая

 

  1. IgE / IgG и др. панели (се работи на Германия за 12 работни дни)
  • Панел хранителни алергени (5 теста) – f31 морков, f48 лук, картофи f35, f25 червено цвекло, f85 целина
  • Панел хранителни алергени (5 теста) – f44 ягоди, f84 киви, f92 банан, f49 ябълка, f33 портокал
  • Панел хранителни алергени (месо) fx23 – f26 свинско, f27 телешко, f83 пилешко, f284 пуешко
  • Хранителна смес (fx5 – яйчен белтък, краве мляко, риба, пшеница, фъстъци, соя)
  • Хранителни алергени – киви, манго, банан, авокадо, папая (fx30)
  • Хранителни алергени – пекан, ядки от кашу, шам фъстък, орех (fx22)
  • Хранителни алергени – портокал, лимон, грейпфрут, мандарина (fx29)
  • Хранителни алергени – пшеница, овес, царевица, сусам, елда (fx3)
  • Хранителни алергени – треска, скариди, синя мида, риба тон, сьомга (fx2)
  • Хранителни алергени – треска, херинга, скумрия, писия (fx74)
  • Хранителни алергени – фъстъци, бразилски орехи, бадеми, кокосов орех (fx1)
  • Хранителни алергени – ябълка, круша, праскова, череша, слива (fx31)
  • Хранителни алергени – ягода, круша, лимон, ананас (fx16)
  • Хранителни алергени (pax4)
  • Хранителни алергени профил – f13 фъстъци, f17 фъстъци, f31 морков, f35 картоф, f4 пшеница, f79 глутен, f9 ориз, f14 соя, f1 яйчен белтък, f75 жълтък, f2 краве мляко, f76 алфа-лакталбумин, f300 козе мляко, е204 говежди серумен албумин, f3 риба (треска)

Лечение

Лечението на хранителните алергии включва няколко основни подхода, насочени към предотвратяване на алергични реакции и управление на симптомите, ако те се появят. Ето основните методи на лечение:

  1. Избягване на алергена:
  • Диетичен контрол. Най-ефективният начин за предотвратяване на алергична реакция е стриктното избягване на храните, които съдържат алергени. Това включва внимателно четене на етикетите на храните, избягване на определени ресторанти или видове храни и информиране на околните за алергията.
  • Заместители на храни: Използване на алтернативни продукти, които не съдържат алергена, за да се осигури балансирано хранене.
  1. Медикаментозно лечение:
  • Антихистамини. Използват се за облекчаване на леки до умерени симптоми на алергична реакция, като сърбеж, уртикария, ринит и леки стомашно-чревни проблеми.
  • Кортикостероиди. В случаи на тежки или продължителни симптоми, лекарят може да предпише кортикостероиди за намаляване на възпалението и предотвратяване на усложнения.
  • Адреналин (Епинефрин). Това е първата линия на лечение при анафилаксия. Инжекцията с адреналин трябва да се приложи веднага при първите признаци на тежка алергична реакция. Хората с риск от анафилаксия трябва винаги да носят със себе си автоинжектор с адреналин (например EpiPen) и да бъдат обучени как да го използват.
  • Бронходилататори. При наличие на дихателни симптоми като хрипове и затруднено дишане може да се използват инхалатори с бронходилататори.
  1. Имунотерапия:
  • Орална имунотерапия. При някои пациенти се използва метод за десенсибилизация чрез постепенно въвеждане на малки дози от алергена, за да се намали чувствителността на имунната система. Този метод е все още в процес на проучване и развитие за някои хранителни алергии и не е приложим за всички пациенти.
  • Сублингвална имунотерапия. Включва поставяне на малки количества от алергена под езика. Този метод също се използва за десенсибилизация, но е по-рядко срещан при хранителни алергии.
  1. Обучение и подготовка:
  • Обучение на пациента и околните: Пациентите и техните семейства трябва да бъдат информирани за естеството на алергията, начините за избягване на алергена и мерките, които трябва да се предприемат при алергична реакция.
  • Носене на медицински идентификатор. Препоръчва се хората с тежки хранителни алергии да носят медицинска гривна или друга форма на идентификация, която да информира околните за тяхното състояние в случай на спешност.
  1. План за спешна помощ:
  • Индивидуален план за действие. Важно е всеки пациент с хранителна алергия да има план за спешна помощ, който включва инструкции за действие при алергична реакция, включително кога и как да се използва адреналин.
  1. Проследяване и консултации:
  • Редовни консултации с алерголог. Пациентите с хранителни алергии трябва да посещават редовно алерголог за мониторинг на състоянието, преглед на лечението и, ако е необходимо, адаптиране на терапията.

Лечението на хранителните алергии изисква съвместна работа между пациента, лекаря и семейството, за да се гарантира безопасността и качеството на живот на засегнатото лице.

 

Автор: д-р Христо Славов

Референции: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-allergies-what-you-need-know

https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/food-allergies

https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens

https://farrp.unl.edu/informallbig8

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/diagnosis-treatment/drc-20355101

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

  • Медицина, Медицински университет, Пловдив
  • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
  • Магистратура по Здравен Мениджмънт, БСУ
  • Допълнителни квалификации:

  • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
  • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
  • Експертна дейност:

  • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
  • Членство в научни и съсловни организации:

  • Български лекарски съюз
  • Българско дружество по Ревматология
  • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
  • Подобни статии

    Всички наши медицински лаборатории:

    лаборатория синев бургас 20

    Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

    Лаборатория Пловдив Гербера

    Лаборатория Пловдив – Гербера

    Лабораторията Пловдив - Тримонциум

    Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

    Лаборатория София

    Лаборатория София – бул. България

    IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

    Лаборатория Стара Загора

    20210319 103500 1024x768 1

    Манипулационна – Дружба

    Лаборатория Асеновград

    Манипулационна Асеновград

    асеновград пазара 2

    Манипулационна Асеновград – Пазара

    лаборатория бургас бсу

    Манипулационна Бургас – БСУ

    IMG 20230120 110925370 HDR

    Манипулационна Бургас – Демокрация

    лаборатория в меден рудник

    Манипулационна Бургас – Меден рудник

    синево бургас славейков

    Манипулационна Бургас – Славейков

    лаборатория в центъра на град бургас

    Манипулационна Бургас – Шипка

    Манипулационна Димитровград 2

    Манипулационна Димитровград

    синево пазарджик

    Манипулационна Пазарджик

    Манипулационна Пазарджик – Здраве

    манипулационна пловдив васил априлов

    Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

    манипулационна в квартал каменица пловдив

    Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

    Манипулационан Смирненски

    Манипулационна Пловдив – Смирненски

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна Пловдив – Тракия

    Лабораторията Пловдив - Георги Котов

    Манипулационна Пловдив – Георги Котов

    Лаборатория Synevo Пловдив

    Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    Манипулационна Пловдив – Остромила

    лаборатория пловдив

    Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    Манипулационна Пловдив – Рилон център

    viber image 2022 03 21 10 43 55 595

    Манипулационна Раднево

    манипулационна regina life

    Манипулационна София – Regina Life

    IMG 8815

    Манипулационна София – Банишора

    лаборатория квартал витоша

    Манипулационна София – Витоша

    Синево Софиа Добрила

    Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

    DSCF1787

    Манипулационна София – Овча Купел

    манипулационна софия скобелев

    Манипулационна София – Скобелев

    синево софия черковна

    Манипулационна София – Черковна

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – Ангел Кънчев

    Манипулационна София – ИСУЛ

    Манипулационна Люлин 4

    Манипулационна София – Люлин

    Манипулационна София – Младост

    Манипулационна София – Младост

    Лаборатория София – Надежда

    Манипулационна София – Надежда

    Synevo в България

    Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

    Synevo logo FB post img

    Манипулационна Стара Загора – Гурко

    лаборатория стара загора железник

    Манипулационна Стара Загора – Железник

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Харманли

    Лаборатория Хасково

    Манипулационна Хасково, АГ кабинет

    Synevo Лаборатории България

    Манипулационна Чирпан

    Партньорска лаборатория – Ескулап – София

    Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

    мц кирм св елисавета

    Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

    Партньорска лаборатория – Статус – Варна

    Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград