Оралният глюкозо-толерансен тест (ОГТТ) измерва отговора на тялото към натоварване със захар (глюкоза).
При здрави хора след прием на голямо количество глюкоза бързо се появява инсулинов отговор (повишено отделяне на инсулин, хормонът чрез който клетките усвояват глюкозата).
Пикът на този отговор настъпва 30-60 мин след нахранване. Когато има достатъчно количество инсулин, който да подпомогне усвояването на глюкозата, приета по време на храненето, концентрацията на глюкоза в кръвта се връща към нормата след 2 часа.
ОГТТ се основава на този физиологичен механизъм и има за цел да имитира нормално хранене в контролирани лабораторни условия.
Самият тест се провежда по следния начин: Сутрин на гладно (между 8 и 16 часа от последното хранене) за 5 мин. се изпиват 75 гр. глюкоза, разтворени в студена вода.
Обикновено се вземат две кръвни проби – непосредствено преди приема на глюкозата и след 120 мин.
В някои ситуации лекуващият лекар може да поиска допълнителни проби на различни интервали от време. За профилактика на гестационния диабет може да се проведе едночасова модификация на изследването, но само при жени с нисък риск.
При такива с висок риск (гестационен диабет при предишна бременност, фамилна обремененост за диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, поликистозни яйчници или др. заболяване, повишаващо риска от развитие на диабет) трябва да се проведе пълен двучасов ОГТТ.
Съдържание
Цел на изследването
ОГТТ е метод за откриване на абнормно усвояване на глюкозата след нахранване.
Към него се прибягва след като при измерване на кръвната захар се открият несигурни данни за наличието на диабет.
ОГТТ може да се използва като профилактично изследване за откриване на диабет тип 2 и нарушен глюкозен толеранс.
Диабет тип 2 е хронично заболяване, което засяга метаболизма на глюкозата в организма. При това състояние клетките стават резистентни на инсулина, който иначе се произвежда нормални или дори повишени количества. Нарушеният глюкозен толеранс е т. нар. „преддиабетно състояние“, което ако не се овладее, може да се развие в диабет тип 2.
По-често модифицирана версия на теста се прилага за откриване на гестационен диабет (диабет, развиващ се по време на бременността при жени, които преди това не са имали диабет).
Обикновено изследването се провежда между 24 и 28 гестационна седмица.
Кога да направя това изследване?
Редно е да проведете ОГТТ, ако имате:
- повишена кръвна захар на гладно, която обаче не достатъчно висока, за да Ви бъде поставена категорично диагнозата „диабет“;
- роднини, страдащи от диабет;
- затлъстяване;
- упорити и често появяващи се инфекции на кожата или пикочната система;
- необясними епизоди на падане на кръвната захар;
- след хирургическа интервенция, травма, стрес, инфаркт.
- преживян спонтанен аборт, преждевременно раждане или мъртвораждане
Препоръчително е всяка бременна да си направи ОГТТ между 24 и 28 гестационна седмица.
Изследването може да се направи и в по-ранен срок на бременността, ако жената има симптоми е с висок риск от развитие на диабет.
Подготовка преди изследване
Тестът трябва да бъде проведен най-малко 8 и най-много 16 часа след последното хранене.
Прием на малки количества вода, но не и на други напитки, в периода на гладуване е разрешен. 72 часа преди гладуването пациентът трябва да приема нормална диета (прием на повече от 150 гр. въглехидрати и въздържане от алкохол).
Пушенето и физическото натоварване по време на изследването са забранени.
Три дни преди изследването трябва да бъде преустановен приемът на: орални контрацептиви, тиазидни диуретици, кортикостероиди, фенотиазини и др. лекарства.
Консултирайте се с Вашият ендокринолог по отношение на медикаментите, които приемате редовно и дали те трябва да бъдат спрени преди провеждането на ОГТТ.
Проба
- венозна кръв
Метод
- Хексокиназен метод
Референтни стойности
Референтни стойности (mmol/l) | |
Кръвна захар на гладно | 3,5 – 6,1 |
Кръвна захар 2 часа след прием на 75 гр. глюкоза | 3,5 – 7,8 |
ИНФО Цени за ОГТТ изследвания:
Изследване | Цена | Поръчай |
---|
Интерпретация на резултатите
Нарушен глюкозен толеранс (преддиабетно състояние) | Диабет | |
Кръвна захар на гладно | 5,6 – 6,9 mmol/l
(нарушена гликемията на гладно) |
≥7.0 mmol/l |
Кръвна захар 2 часа след прием на 75 гр. глюкоза | 7.8 – 11.1 mmol/l
(нарушен глюкозен толеранс) |
≥11.1 mmol/l |
За поставяне на диагнозата „диабет“ са необходими поне 2 абнормни резултата при ОГТТ.
Други състояния, свързани с отклонения в глюкозния толеранс:
- Намален глюкозен толеранс с повишени нива на кръвната захар може да се наблюдава при: състояние след гастректомия (хирургично премахване на стомаха), прекомерен прием на захар, хиперлипидемия тип III, IV и V, хемохроматоза, синдром на Къшинг, мозъчни тумори;
- Намален глюкозен толеранс с понижени нива на кръвната захар може да се наблюдава при: болест на фон Гирке, тежки чернодробни заболявания, повишени нива на адреналина;
- Повишен глюкозен толеранс може да се наблюдава при: тумор на панкреаса, намалена абсорбция на хранителни вещества от червата поради заболяване на гастроинтестиналния тракт, болест на Адисон, намалена функция на хипофизата, намалена функция на паращитовидните жлези, намалена функция на щитовидната жлеза, чернодробни заболявания.
ИНФО Разбери повече:
Източници:
- https://www.synevo.ro/test-de-toleranta-la-glucoza-per-os-75g/
- https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/glucose-tolerance-test/about/pac-20394296
- https://www.healthline.com/health/glucose-tolerance-test#preparation
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193
- https://www.cdc.gov/pregnancy/diabetes-gestational.html